Zefferino Monini szerint a várható 30-40 százalékos árcsökkenés az olíva  termelés jelentős növekedésének köszönhető, amely az előrejelzések szerint idén eléri a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző szezon 2,5 millió tonnájával.

Ez a termelésnövekedés várhatóan az elmúlt évtizedben nem látott szintre tölti fel az olívaolaj-készleteket, hatékonyan ellensúlyozva az előző két év alacsony termelését, különösen Spanyolországban – számolt be az ESM Európai Szupermarket Magazin. 

Következésképpen a fogyasztók arra számíthatnak, hogy az árak 10 euró/liter alá csökkennek, ami két évnyi magas árszint után igazán örömteli hír. 

Az olasz Monini úgy véli, hogy az árcsökkenés világszerte a fogyasztás növekedéséhez fog vezetni, különösen azokban az országokban, ahol az olívaolaj még nem számít alapélelmiszernek. Példaként említik Kínát, ahol a magas árak miatt tavaly 60 százalékkal csökkent a fogyasztás.

A Nemzetközi Olívaolaj-tanács (COI) adatai alapján a cég előrejelzése szerint 2025-ben a globális olívaolaj-fogyasztás ismét fellendül, és a 2024-es 2,7 millió tonnához képest 2025-ben megközelítőleg eléri a 3 millió tonnát.