A magyar miniszterelnök hatalmas politikai ajándékkal készül meglepni legjobb barátját, az Atlanti-óceán túloldalán élő Donald Trump volt amerikai elnököt – ezzel a felütéssel kezdte elemzését a Politico.

A portál szerint Orbán Viktor kitalált egy módszert arra, hogy Trump – ha novemberben sikeresen bejut a Fehér Házba egy második ciklusra – kibújhasson az 50 milliárd dolláros hitel alól, amelyet az Egyesült Államok, az Európai Unió és a G7-ek vezetői ajánlottak fel Ukrajnának, hogy támogassák az Oroszországgal szembeni túlélési harcát.

Ezzel Donald Trump megúszná a dolgot, és elmondhatná a republikánus szavazóknak, hogy megválasztása esetén egy centet sem ad Ukrajnának.

Magyarország azt mondja, hogy az amerikai választásokig nem járul hozzá a szabályok olyan módosításához, amely lehetővé tenné Washington számára, hogy jelentős szerepet játsszon a hitelben.

A kölcsönt teljes egészében a Vlagyimir Putyin 2022. februári ukrajnai inváziója után a nyugati országokban lefoglalt több mint 250 milliárd dollárnyi orosz vagyonból származó váratlan nyereségből fizetnék vissza. Európának nagyobb szerepe van a játékban, mivel az alapok nagy része az övé.

És az időzítés a legfontosabb. Washington ragaszkodik ahhoz, hogy az EU-nak legalább 36 hónapra kell meghosszabbítania a szankciók megújításának időkeretét.

Adófizetők pénzéből fizetnének

A jelenlegi szabályok szerint az uniós szankciókat 6 havonta kell megújítani, ami növeli annak a valószínűségét, hogy egy ország feloldja az eszközök befagyasztását – ami arra kényszerítené a nemzeti kormányokat, hogy az adófizetők pénzéből fizessék vissza a kölcsönt.

Míg minden más vezető támogatja a szankciók meghosszabbítását 36 hónapra, ahogyan azt az Egyesült Államok kérte, Orbán Viktor elutasítja. Az EU saját szabályai szerint mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia a szankciós szabályok bármilyen módosítását.

Ukrajnának sürgősen szüksége van nyugati szövetségesei friss támogatására, hogy fenntarthassa államát és felkészülhessen a várhatóan brutális télre, mivel Oroszország a háború sújtotta ország energetikai infrastruktúráját veszi célba – hangsúlyozta a Politico, hozzátéve:

Orbánnak köszönhetően, az Egyesült Államok valószínűleg nem fog érdemben részt venni ebben. Mégis, Európa valószínűleg így is, úgy is folytatja.

„Ha nem oldjuk meg a szankciók időtartamának meghosszabbításával, az az EU-nak – beleértve Magyarországot is – több pénzébe fog kerülni” 

– mondta egy uniós diplomata, aki a többi idézetthez hasonlóan névtelenséget kapott, hogy nyíltan beszélhessen az ügyről. Az európai országok – köztük Magyarország – számára a költségek magasabbak lennének, mintha az Egyesült Államok is csatlakozna – fűzte hozzá. 

Orbán számára azonban ez csekély ár. Az előnye számára az, hogy megvásárolná a nagyon szükséges jóindulatot republikánus barátjától.

Magyarországot nem érdekli, ha Európának többet kell fizetnie. Arról van szó, hogy segítsenek Trumpnak

– mondta egy másik uniós diplomata.

Ha Brüsszel és Washington közösen vállalja a hitelt, akkor egy újraválasztott Trumpot évekig kötné a hitel ráeső részének kifizetése. Ha azonban a hitelt az Egyesült Államok nélkül hagyják jóvá, nem lenne ilyen kötelezettsége.

A hitel Orbán általi blokkolása a legújabb példa a Trump és a magyar miniszterelnök közötti közeledésre, akik még júliusban találkoztak a Mar-a-Lagóban.

Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva Orbán Viktor azt mondta, hogy „több üveg pezsgőt” fog bontani, ha Trump győz Kamala Harris ellen novemberben.

Úgy tűnik, hogy Ukrajnával kapcsolatban már most is egy ütemben haladnak.

 „Nyomást gyakorlunk, de Orbán Viktor egyelőre nem enged”

A Politico megállapítása szerint miközben Orbán Viktor azzal fenyegetőzik, hogy vétójogával él Brüsszelben, az Egyesült Államok jelezte, hogy fontolóra veszi a hitelben való részvételt – bár lényegesen alacsonyabb összeggel – még akkor is, ha az EU nem tudja meghosszabbítani a szankciós időszakot – mondta egy harmadik uniós diplomata és egy európai bizottsági tisztviselő.

Az egyik lehetőség szerint Washington 5 milliárd dollárral járulna hozzá, ami nagyjából megegyezik a belföldön birtokolt orosz eszközök összegével – és még mindig Európa állná a számla oroszlánrészét.

A bizottsági tisztviselő úgy véli, hogy az Egyesült Államok nem akar „üres kézzel” érkezni a G7-ek pénzügyminisztereinek október végi washingtoni találkozójára, amelyen valószínűleg az 50 milliárd dolláros kölcsön apróbetűs részleteiről döntenek majd.

Talán még ennél is fontosabb, hogy Japán nemrég jelezte, hogy esetleg kiszáll a hitelből, ha az USA nem vesz részt benne. Egyelőre minden szem az uniós vezetők e heti brüsszeli csúcstalálkozójára szegeződik.

Ha Magyarország nem hajlandó engedni a szankciók időtartamából, az EU valószínűleg a saját feltételei szerint véglegesíti a hitelt, mivel költségvetési szabályai sokkal könnyebbé teszik, hogy a kifizetést még az év vége előtt jóváhagyják a nemzeti fővárosok.

Az EU-ban azonban a takarékoskodó kormányok vonakodnak attól, hogy növeljék hozzájárulásukat az Egyesült Államoktól elmaradó összeg fedezésére.

Nyomást gyakorlunk, de Orbán Viktor egyelőre nem enged

– mondta az első uniós diplomata a Politiconak.