A magyar kormány egészségügyért felelős államtitkára egy volt kórházigazgató, őt akarják kioktatni egészségügyből hőmérőkkel? Viccelnek? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. A leghatékonyabb miniszterünk felelős a közlekedésért – tette hozzá Lázár Jánosra utalva, aki a miniszterelnök szerint az elmúlt évtized legnagyobb szenzációját ő érte el. Itt az országbérletre utalt – írta meg az Index.

A békemisszió Orbán Viktor álláspontja alapján nem ért véget, nyáron is dolgoztak rajta, lesznek még látványos kezdeményezések.

Orbán Viktor úgy látja, helyesen jártak el a békemisszióban, a diplomáciai akciókat gondosan kell megtervezni: hogy mikor kinek mit érdemes erről tudni, egyenként kell eldönteni.

A kormányfő azt is elárulta, hogy kötcsei beszédében a megújulásról fog beszélni, „új világgazdaság jött létre, az új világgazdasághoz alkalmazkodnunk kell”, Orbán Viktor meggyőződése, hogy a gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hozhatja el.

A gazdasági vitáknak sosincs vége, mindig lesznek viták, valaki egyfajta, más másfajta módon képzeli el a jó gazdaságot. Hogy a jegybank és a kormány között vége lesz-e a vitának, arra az a válaszom, az a legjobb, ha el sem kezdődik. A jegybank és a kormány között ne legyen vita – húzta alá Orbán Viktor, azt remélve, hogy a mandátumok lejárta után a kérdés megoldódik.

A miniszterelnök a gazdasági semlegességgel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ki kell maradni a háborúból, nem szabad blokkosodni, a világgazdaság szereplőivel jó kapcsolatokat kell ápolni, ezt mutatja a Magyarországon működő német, amerikai és kínai tőke volumene is.

Orbán Viktor a gazdasági növekedésről leszögezte, hogy ebben az évben a magyar növekedés Európában az országok első harmadában található, de akkor lesz elégedett, ha az első helyen leszünk.

A miniszterelnök az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre közölte: arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének? Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba.

Orbán Viktor azt is tisztázta: nem az a helyzet, hogy nincs pénz, csak nem tudják elég gyorsan bevonni, még úgy sem, hogy Magyarország az egyik leggyorsabb forrásfelhasználó. A 12 milliárd euró azt jelenti, hogy nincs uniós pénzhiányunk.