Az árvízi védekezés vége felé járunk, minden esélyünk megvan arra, hogy a lehető legoptimistábban tekintsünk a hátralévő egy-két nap elé – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ki kell tartanunk, másfél-két nap, és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet

A kormányfő hozzátette, hogy a meteorológusok továbbra sem jeleztek csapadékot, így nem várható utánpótlása az árhullámnak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a folyó felső szakaszán a vártnál gyorsabb az apadás. Most már kifelé jövünk a bajból és enyhül a nyomás – fogalmazott Orbán Viktor.

Tájékoztatása szerint egyébként a vízügyi főigazgató által jelzett folyamatok zajlanak mindenütt a Duna teljes szakaszán. Jelezte, hogy

van egy fáradtolaj-elfolyás Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél, ezt sikerült lokalizálni és holnap el is távolítják.

Találtak egy illegálishulladéklerakó-problémát is Csepelnél. Ez bekerített terület, nem kerül szemét a Dunába. Amint az árvíz levonul, ezt fel kell számolni.

A kormányfő kérdésre válaszolva úgy értékelt, hogy az árvízre különösen igaz az az egyszerű népi bölcsesség, hogy az eredmény minősít. 

Sikerült a vizet benn tartani a mederben, egyetlen olyan szakasz volt, ahol ez nem volt lehetséges, ki kellett engedni, de ott sem áttört a víz, hanem mi engedtük ki a Lajtánál.

Azt is megemlítette, hogy a védekezés teljes költsége a 2013-as dunai árvíz idején 19,6 milliárd forint volt, ebből a vízügyi ágazat költségvetése 9,8 milliárd, mai áron 16 milliárd forint. Most azonban 5 milliárd forint körüli összegre számít.

A rendvédelem munkatársai országszerte 59 helyszínen vannak jelen az árvíz elleni védekezésben, zömében a Duna déli szakaszán. Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár beszámolója szerint a katasztrófavédelem 95 szivattyút üzemeltet - ezek száma vasárnap még száz felett volt -, valamint 50 teljes és két félpályás közúti lezárás ad munkát a rendőröknek.

Azt is megemlítette, hogy a továbbra is elzárt Kisorosziból az elmúlt 24 órában egy hatéves kislányt kellett az ott állomásozó mentőcsoportnak hajóval kihozni, akit azután mentőautó vitt kórházba.

Mindeközben a 2013-asnál kisebb, de nagyon nagy

árvíz lassan Bajára ér. Itt most 919 centiméteres a vízállás, délben 923 centiméter körül várják a tetőzést.

Helyi hírek szerint a Sugovica töltést már lezárták, nem lehet bemenni, sem gyalog, sem kerékpárral. A Petőfi-szigetet még múlt csütörtök este lezárták. Folyamatos a járőrözés a megépített gáton Baján.

Holnap Mohácsnál tetőzik a víz, majd az árhullám elhagyja az országot.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője időközben arról számolt be, hogy ahol már levonult a hullám, ott azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért el a víz, lehet bontani.

Siklós Gabriella a Kossuth Rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy

azokat a homokzsákokat, amelyek akár csak víz közelében voltak, nem szabad elmozdítani.

A szóvivő közölte, hogy a Duna déli szakaszán a víz nem érte el az állami töltésvonalak tetejét, azokon a településeken kellett ideiglenes védműveket építeni, ahol épületek vannak a hullámtérben.

Hangsúlyozta, hogy az árvíz 50 centiméterrel alacsonyabban tetőzött, mint a 2013-as, de még mindig figyelni kell a teljes magyarországi szakaszt, hiszen buzgárok, fakadó vizek, csurgások és szivárgások bárhol előfordulhatnak. Hozzátette:

a dunai árhullám levonulása lassú lesz. Egy átlagos nagyságú árhullám 8-9 nap alatt elhagyja Magyarországot, a mostani áradás viszont már 11. napja tart.

Siklós Gabriella nyomatékosan kérte, hogy senki ne menjen az átázott töltésekre, mert az szivárgást idézhet elő.

Az árvíz levonultával közegészségügyi feladatok következnek, ezekről keddtől Müller Cecília országos tisztifőorvos ad tájékoztatást.