A kormányfő ugyanakkor kijelentette: ami eddig történt az árindex csökkentése érdekében, az nem elegendő ahhoz, hogy kivezessék az ársapkát. Van ugyan néhány termék, különösen az élelmiszerek között, amelyeken keresztül az üzletek versenyeznek a vevőkért, de ezen áruk spektruma még szűk - mondta.

Úgy fogalmazott: a kormány várja, hogy hasson a „vakcina”, amit az infláció ellen adott be a gazdaságnak. Hozzátette: a kabinetnek továbbra is az infláció letörésén kell dolgoznia.

A kormánynak egy világosan rögzített célja van, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Az elmúlt évtizedek inflációs adatait tekintve idén is magas lesz az infláció, de lehet remélni, hogy a jövő évben normális szintre tudunk visszajutni. Egész Európa régóta nem küzdött ekkora inflációval.

Nyáron már követhetjük az árakat az online árfigyelőn

Szentkirályi Alexandra a január 23–29. közötti árstoprazziáról elmondta, 468 üzlet volt érintett, ahol nem tartották be az intézkedéseket. 179 jogsértést állapítottak meg, a bírság kiszabása folyamatban van. Összességében 333 millió forint büntetést szabtak ki. Egy-egy bolt esetében 2-3 jogsértést is regisztráltak.

A legáltalánosabb jogsértés az volt, hogy míg a bolt polcain az árstopos termékek nem voltak elérhetők, a raktárban bőven tartottak belőlük.

Nagyhéten nagy fogyasztóvédelmi razziát tartanak

A húsvéti ünnepekre nemcsak a lakosság készül a nagy bevásárlásokkal, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság is résen lesz a boltokban. Folytatják a nagy ellenőrzéseket, legutóbb kalácsokat, pálinkákat és gyümölcsleveket vizsgáltak. Bővebben>>>