Oroszország közel áll a kriptovaluta-tőzsdék és a digitális tokenek határokon átnyúló tranzakciókhoz való használatának kipróbálásához, hogy könnyítsen a nemzetközi szankciókkal sújtott ország vállalatainak fizetési nehézségein.

A kísérletek szeptember 1-jén kezdődnek. Oroszország a Nemzeti Fizetési Kártyarendszert fogja használni a rubel és a kriptovaluták közötti cserére a fizetések és a tőzsdei platform tesztelése során – írja a Bloomberg.

Az orosz parlament júliusban törvényjavaslatokat fogadott el a kriptobányászat legalizálásáról és egy olyan keretrendszerről, amely lehetővé teszi a digitális tokenek tesztelését a határokon átnyúló fizetésekhez a központi bank felügyelete mellett. Vlagyimir Putyin elnök augusztus 8-án írta alá a törvényjavaslatokat.

A szankciók működnek, ezért kell már a kripto

A kriptóval való kísérletezésre azért kerül sor, mert az orosz vállalkozások egyre nagyobb akadályokkal szembesülnek a tengerentúli beszállítók kifizetése és az exportált árukért való fizetések terén. Ezek a kihívások egy júniusi amerikai lépésből erednek, amely kiszélesítette az Oroszországgal együttműködő külföldi bankokkal szembeni szankciók kiszabásának meghatározására szolgáló paramétereket.

Még 2022 januárjában, alig néhány héttel Oroszország ukrajnai teljes körű inváziója előtt, a központi bank a kriptovaluták használatának és létrehozásának általános tilalmát javasolta.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter augusztus 14-én egy fórumon azt mondta, hogy a hatóságok keresik a kriptotőzsdék legalizálásának lehetőségeit, de még nem találtak megoldást arra, hogy ezt hogyan tegyék.

A Nemzeti Fizetési Kártyarendszert 2014-ben hozta létre a központi bank, amely jelenleg Mir-kártyákat és azonnali bankközi fizetési rendszereket működtet. A tisztviselők azért választották a hálózatot a kriptotőzsdei tesztekhez, mert már rendelkezik olyan funkciókkal, mint a bankközi elszámolás és a klíring.

Oroszország engedélyezheti a moszkvai tőzsdének és a szentpétervári valutatőzsdének, hogy jövőre kriptoplatformokat hozzanak létre, amennyiben a próbálkozások sikeresek lesznek. A kísérlethez bármilyen létező kriptopénz felhasználható.