Abban, hogy kényelmes és anyagilag biztos nyugdíjas évek várnak ránk, az egész EU-ban csak a fogyasztók 42 százaléka biztos, legalábbis ez derül ki az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2023-as Eurobarométer-felméréséből.

Ugyanebből a felmérésből derül ki az is, hogy csupán a magyarok 30 százaléka érzi úgy, hogy képes lesz megélni a nyugdíjából – számolt be róla közleményében az OTP Nyugdíjpénztár.

A felmérés ugyanakkor azokat a befizetőket is vizsgálta, akiknek a nevében a munkáltatójuk csatlakozott nyugdíjcélú megtakarításhoz, nekik pedig már 53 százalékuk magabiztosabb a nyugdíjas éveit illetően.

A közlemény szerint a munkáltatók megtehetik azt, hogy béren kívüli juttatásként a munkavállalók nyugdíjmegtakarításait gyarapítják, ami lehet fix összeg, vagy akár a munkabér egy meghatározott százaléka is, valamint cafeteria keretében adott juttatás.

Budai József ügyvezető igazgató szerint 2024 első negyedévében a munkáltatói hozzájárulások összege meghaladta a 2,4 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal magasabb.

A bank közleményében megjegyzi, hogy a munkáltató azoknak a munkavállalóknak fizethet hozzájárulást, akik munkaviszonyban állnak vele. Hozzáteszik, hogy a munkáltatói tag a munkáltatói hozzájárulásból egyetlen olyan munkavállalóját sem zárhatja ki, aki nála legalább hat hónapja munkaviszonyban áll, a hozzájárulásnak pedig minden munkavállalóra nézve egységesnek kell lennie.

Nyugdíj vagy egészség? Kénytelen a magyar választani

A jegybank új jelentése rámutat, hogy 2023 a korrekció éve volt a biztosítói és pénztári szektorban. Egyre többen döntenek úgy, hogy kevesebb készpénzt tartanak, inkább hosszú távú megtakarításba helyezik a vagyonukat. A statisztikából úgy tűnik, a magyaroknak dönteniük kell, inkább az egészségükre vagy a nyugdíjas éveikre költenek. Az MNB nyugdíj- és egészségreformot szorgalmaz.
Ha többre kíváncsi, ide kattintva olvashat tovább.