Megjelent a Magyar Közlönyben az a miniszteri rendelet, amely szerint 

az energiaügyi miniszteri engedéllyel átléphető a 30 fokos vízhőmérsékleti korlátot a Dunán a Paksi Atomerőműnél

A rendelet hatályba is lépett, így 

ha a villamosenergia ellátásbiztonsági helyzet indokolttá teszi, akkor akár péntektől lazíthat Lantos Csaba energiaügyi miniszter az eddigi korlátozáson.

A rendeletet kiszúró Portfolió kiemelte, hogy a jogszabály semmilyen korlátozást nem rendel ahhoz, hogy mennyivel léphető túl az eddigi limit és mennyi ideig, így ezt gyakorlatilag a villamosenergiapiaci helyzet fogja diktálni.

A rendelet éppen aznap éjjel jelent meg, amikor egyébként is le kellet terhelni 80 MW-tal a Paksi Atomerőművet a Duna melegedése miatt, illetve azért, hogy a hűtővíz csatornából a folyóba engedett vízzel együtt se haladja meg a folyó vize a 30 fokos korlátot

- írja a lap, hozzátéve: szabályozás eddig úgy nézett ki, hogy

  • ha az előrejelzések szerint a Duna hőmérséklete a Paksi Atomerőmű hűtővíz csatornája feletti szakaszon eléri a 25 fokot, akkor folyamatosan mérni kell a folyó hőmérsékletét;
  • ha a visszaengedett hűtővízzel együtt a vízhőfok meghaladja a 29,5 fokot a beengedéstől lefelé 500 méteres szelvényben, akkor 0,1 fokonként 80-80 megawattal le kell terhelni az erőművet azért, hogy a 30 fokos korlátot semmiképpen se lépje túl a vízhőfok.

A következő napokban még kitartó kánikula mellett, miniszter jóváhagyás esetén mégsem kellene leterhelni a paksi blokkokat.

Ez lefelé szoríthatja a megint rendkívül magasra ugrott nagykereskedelmi áramárakat főleg az esti órákban, amikor Paks teljes kapacitással képes termelni, míg a naperőművek termelése nulla közelébe esik.

A lazítással eredményeként az élővilágot veszélyeztető szintre fűtené az Orbán-kormány a Dunát, három civil szervezet alkotmányellenesnek ítéli a Paksi Atomerőmű felmentését a Duna túlmelegítésének tilalma alól, kezdődik a tiltakozás

- írja a Népszava.