A pálinkafőzdéknek is muszáj alkalmazkodniuk  a klímaváltozáshoz. Egyre kevesebb növény bírja ugyanis tartósan a melegebb időjárást, A hagyományos, jól ismert gyümölcs alapanyagok emiatt kikophatnak, idővel új ízekkel kell megbarátkoznunk. 

A szakember szerint már most tapasztalni a változásokat, például a baracknál .

„Egyes gyümölcsfák hamarabb virágoznak, mert már hosszú évek óta enyhébbek a telek, és így hamarabb magához tér a természet. A korai fagyok ugyanakkor sok helyen megtizedelik a barackállományt. Egyes termelők megpróbálnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, és későbbi érésű barackfákat ültetnek, ezeknek a pálinkája azonban nem olyan minőségű, mint a hagyományos barackfajtáké” – magyarázta Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke az InfoRádióban.

A szilva és a meggy még talán fogja bírni az éghajlatváltozást, az alma esetében viszont jelentkezhetnek problémák, ugyanis kérdéses, hogy mennyire tudják megöntözni az ültetvényeket a gazdák.

Mint fogalmazott, rendkívül kézi munkaigényes a gyümölcstermesztés, és jelenleg nagyon nehéz kézi munkaerőt találni, miközben az ültetvények megfiatalítása is nagyon fontos feladat lenne.

Mihályi László szerint az éghajlatváltozás miatt

főként a bogyós gyümölcsök vannak veszélyben, a málna szinte teljesen ki fog kopni, a fekete ribizli pedig már most is komoly fejtörést okoz a termelőknek.

Helyi termesztésű gyümölcsből ugyanakkor már Magyarországon is készül kivipálinka.

Idén mindenesetre a mennyiség miatt nem kell aggódni. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint a szokottnál nagyobb szezonális csapadékmennyiség a meggyet és a cseresznyét rosszul érintette, de

szilvából várhatóan jó lesz a termés, ami kedvez a pálinkafőzésnek is. 

Ami a szőlőt illeti, ugyan több ültetvényen is jelentős fagykárok keletkeztek, a várakozások szerint azért lesz annyi betakarított termés, hogy megfelelő mennyiség jusson el a pálinkafőzdékhez.

Szépen termett idén az almakörte is, így összességében nem borúlátó az idei pálinkafőzési lehetőségekkel kapcsolatban a szakember.