A múlt szerdán Párizsban kezdődött viadalon a menekültek csapatával együtt rekordot jelentő 168 küldöttség mintegy 4400 versenyzője - köztük semlegesként 88 orosz és nyolc fehérorosz paralimpikon - küzdött 22 sportágban.

A magyar színeket 39 sportoló képviselte, akik 13 sportágban, 68 számban voltak érdekeltek. A piros-fehér-zöld küldöttség öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal az éremtáblázat 26. helyén zárt.

A Stade de France-ban telt ház előtt rendezték meg az esőáztatta záróünnepséget, amelynek a "Párizs egy buli" címet adták a házigazdák. Miközben a sportolók már a kezdetektől a küzdőtéren ültek, a francia himnusz elhangzása és a zászlófelvonás után megérkeztek az arénába a résztvevő nemzetek zászlói.

A magyar lobogót az egyformán aranyérmes úszó Konkoly Zsófia és kajakos Kiss Péter Pál vitte. Előbbi két győzelmet aratott és egy második helyet gyűjtött a francia fővárosban, ezzel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett.

Tony Estanguet, a Párizs 2024 szervezőbizottság elnöke beszédében azt mondta: a sportolók részesei voltak a paralimpiai forradalomnak, megmutatták, hogy néz ki egy befogadó világ, és innen már nincs visszaút. Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság vezetője pedig azt emelte ki: a mostani paralimpia a küldöttségek és a nők számát, valamint a tv-közvetítést tekintve is rekordokat döntött, „Ez volt minden idők leglátványosabb paralimpiája" - jelentette ki.