Míg a tavalyi év elején a szokatlanul magasra kúszó hitelkamatok is közrejátszottak az ingatlanpiac gyengélkedésében, az idei év elején jelentkező élénkülést a szakértők többnyire a kamatok csökkenésének tudták be. 

Az ingatlanpiac számára ideális kamatszint azonban nem érkezett meg.

2023 kifejezetten gyenge év volt, ami nemcsak a magas ingatlanáraknak, hanem a szintén magasan járó hitelkamatoknak is az eredménye – mutatott rá Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. 2023 második felében változott a kép az ingatlanpiacon, azaz megkezdődött egy enyhe élénkülés, többek között a csökkenő kamatok hatására.

Az idei év első hónapjaira a 6-6,5 százalék környékére süllyedő piaci kamatozású hitelek már érezhetően megmozgatták az ingatlanpiacot.

A szakértő tapasztalatai szerint a vevők ekkor jellemzően 25-40 milliós hitelösszeggel egészítették ki a rendelkezésükre álló önerőt az ingatlanvásárlásaik során.

Rácz Gyula László, a XVIII. kerületi iroda szakmai vezetője szerint is a korábbi ingatlanpiaci visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vevőket sokkolta a hitelkamatok emelkedése, melynek eredményeként 12 százalékig, vagy e fölé nőttek a jelzáloghitelek kamatai. Majd ahogy ezek csökkenésnek indultak, úgy mozdult meg a piac.

Ugyanakkor a hitelfelvételi kedv messze nem érte el még az év elején sem a korábbi években jellemző szintet.

Hitelt csak a vevők 30 százaléka használt fel a vásárláshoz, míg korábban az arány a 60-70 százalékot is elérte.

Jellemzően 10-27 millió forint közötti hiteleket igényeltek az ingatlanvásárlók, ritkábban 2-6 millió hiányzott csak egy-egy vételhez, és elvétve 28 millió forint feletti hitelfelvételekkel is lehetett találkozni.

Pagács-Tóth Viktória, az V. és XIII. kerületi iroda vezetője szintén azt érzékelte, hogy végre visszatértek a hitelre vásárló vevők az ingatlanpiacra, tavaly ilyenkor ugyanis még erősen visszafogták a forgalmat a magas kamatok.

Míg korábban a vevők a vételárnak akár 70-80 százalékát is hitelből finanszírozták, addig a tavalyi év elején mindössze 20-40 százalékos aránnyal találkoztak.

Akkor úgy vélekedett, hogy amennyiben csökkennének a kamatok, az pozitív hatással lenne az ingatlanpiaci forgalomra is. Ez az idei év elejére bekövetkezett, legalábbis visszaestek a kamatok egy megfizethetőbb szintre, így pedig újra megjelentek az ingatlanpiacon a hitelből vásárlók.

Krausz Gábor, a siófoki iroda ingatlanközvetítője is azt érzékelte az idei év első hónapjaiban, hogy a hitelek egyre nagyobb arányban jelentek meg ismét a vásárlásoknál, és sokan egészítették ki a meglévő alaptőkéjüket jelzálogkölcsönnel.

Ugyanakkor szerinte

a kialakult kamatszinten a jelenleginél nagyobb lendületet a hitelek már nem adnak az ingatlanpiacnak. Ezért alacsonyabb kamatokra lenne szükség a további ingatlanpiaci élénküléshez.

Az ingatlanárak ugyanis a mostani szintről már nem fognak csökkenni, vagyis az alacsony árak élénkítő hatására nem számíthatunk.