A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap támogatásával zajló kutatásban egy olyan okospóló kialakítását tűzték ki célul a PTE kutatói, amelynek segítségével hiteles egészségügyi adatokat nyerhetnek ki a szakemberek, s az így nyert információk komoly orvosszakmai döntéseket alapozhatnak meg.

A kinyert adatokat az okospóló online módon továbbítja majd a tervek szerint a keletkezésének másodpercében,

így az orvos azonnal értékelni tudja azt, és később akár tanácsadás épülhet rá a dietetika és a mozgás tekintetében is.

Az egyetem egészségtudományi karának Humán Páciens Szimulációs Központjában már telepítettek is egy távfelügyeleti központot, amely különböző célcsoportok esetében fiziológiai paraméter monitorizálását teszi lehetővé krónikus betegségben, idős ellátásban és egészségtudatos páciensek számára.

A folyamatot később a mesterséges intelligencia is segítheti, hiszen az így keletkezett adatbázisok elemzésével olyan applikációk születhetnek, amelyek az átlagfogyasztó számára is könnyen értelmezhetővé tennék az adatokat. A jelenleg fejlesztés alatt álló okospóló prototípusa várhatóan a jövő év tavaszán készül el – írták.

Betlehem József rektorhelyettes, a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium (KTNL) vezető kutatója közölte:

az okoseszközök megjelenése nemcsak az emberek életében indított el forradalmi változásokat, de a tudományos világban is.

Az orvosszakmai döntéseket megalapozó okoseszközök terén több program is elindult a PTE-n, ezek egyike az okospóló, amelynek kifejlesztésekor a szakmailag hitelesített adatokat érzékelő szenzorok beépítése mellett a kényelmes viselhetőség is szempont lesz.

Az okospólók által közvetített adatokra a későbbiekben gyógymódokat, életmódbeli tanácsokat lehet majd építeni, emellett tendenciákat lehet vele leírni – emelte ki Betlehem József.

Teljes változáson megyünk át, ez hozhatja el a rák elleni győzelmet

A precíziós onkológia során a beteg egyénileg rá szabott kezelést kap, így növelhető a gyógyulás esélye. Azt a módszert kell megtalálni, amely ki tudja választani, hogy adott génhiba-kombináció során milyen gyógyszert kell használni – Peták István kutató-professzor az AI SUMMIT 2024 rendezvényen arról beszélt, hogy már 10 éve dolgoznak, azon, hogy a technológia hatékonyan tudjon segíteni a gyógyításban. Itt vannak a részletek >>>