A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett kombinált Covid-influenza vakcina a vállalatok közleménye szerint egy utolsó fázisú kísérlet során nem érte el az egyik célját.

A Bloomberg beszámolója szerint a vizsgálatból az derült ki, hogy a kombinált vakcina nem bizonyult legalább olyan hatékonynak, mint a hagyományos oltás az influenza B törzs elleni immunválasz kialakításában.

Ez csalódást okozott a vállalatoknak, amelyek megpróbálják a Covid-járvány alatt kifejlesztett MRNS-technológiát más területen is hasznosítani.

A vakcina az influenza A és a Covid vírusokkal szemben azonban jól teljesített, ezért most azt közölték, hogy a két cég olyan módosításokat próbál eszközölni a vakcinán, amelyek növelhetik a B influenza elleni hatékonyságát.

A nyilvánosságra került eredmények megnehezítik a Pfizer azon erőfeszítéseit, hogy ellensúlyozzák a Covid vakcinák értékesítésének visszaesését. A rivális Covid-oltás gyártója, a Moderna júniusban pozitív késői stádiumú eredményekről számolt be saját Covid-influenza-kombinációjával kapcsolatban.

Megvan, ki lehet az uniós vakcinabiznisz vesztese

Negyedéves eredményei közzététele alapján több mint 10 százalékot estek a Moderna részvényei. A vállalat csökkentette az egész évre vonatkozó értékesítési előrejelzéseit, részben azért, mert a Covid-vakcináikat nem tudják az unióban eladni.