A műanyaghulladék csökkentése érdekében 2024 júliusa óta tilos a laza kupakok használata.

Az italos kupaktanács döntése: nem kell feszegetni, jó az úgy!

Bizonyára olvasóink is egyre gyakrabban vásárolnak olyan üdítőitalt, ásványvizet, tejet, gyümölcslevet, aminek a kupakját csak nagy erőlködés árán tudják lecsavarni. Csakhogy az a fránya kupak nem véletlenül makacskodik.
Részletek ITT → 

Most egy német csomagolási szakértő bírálta a szorosan rögzített palackkupak kötelezővé tételét, mondván, nem logikus az intézkedés. 

Tényleg hoz ez valami hasznot a bolygónak vagy akár Európának? Az én egyértelmű válaszom az, hogy nem

– mondta kategorikusan Markus Prem, a Kempteni Alkalmazott Tudományok Egyetemének munkatársa a Német Sajtóügynökségnek.

A rossz lelkiismeret megnyugtatása lehet a cél

A német szakember kijelentette, hogy rendkívül csekély a tengerbe, folyókba és tavakba kerülő eldobott fedők mennyisége, miközben az uniós szabályozás miatt 

AZ IPARÁG KÉNYTELEN VOLT MILLIÁRDOKAT FEKTETNI EGYEBEK MELLETT ÚJ GÉPEKBE, EGY GYAKORLATILAG MÉRHETETLEN HATÁS ÉRDEKÉBEN.

A Német Italnagykereskedők Szövetsége arról tájékoztatta a dpa-t, hogy a rendszerek átalakításával kapcsolatban felmerült költségek vélhetően eurómilliós nagyságrendűek – írja a Der Standard.

A Német Élelmiszeripar Szövetség szerint a jelentős költségek töltősoronként 181 ezer euró körül mozognak, ráadásul 

AZ ÚJFAJTA KUPAKMEGOLDÁSOK DARABONKÉNT KÖRÜLBELÜL 0,2 CENT TÖBBLETKÖLTSÉGGEL JÁRNAK

– közölte Peter Feller, a szövetség vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy Európa és Amerika részesedése kicsi a tengerbe mosott műanyagokból, hiszen azok túlnyomó többsége Ázsiából származik:

Valahol máshol kellene kezdenünk, ha valóban változást akarunk elérni, hiszen sokkal fontosabb a műanyagok újrahasznosítása.

A német szövetség azt is hangoztatja, hogy az úgynevezett szemetelés problémája Németországban már az uniós irányelv hatályba lépése előtt sem létezett.

A megszokásra apellálhatnak a rendszer kitalálói

A cikk elején említett Markus Prem, a Kempteni Alkalmazott Tudományok Egyetemének munkatársa nem hiszi, hogy a fogyasztók sokáig idegeskedni fognak a „lekötözött sapkák” miatt, hiszen az emberek hozzászoktak a műanyag zacskók vagy műanyag szívószálak eltörléséhez is.