Az elmúlt négy napban, két hitelminősítő is mérte a magyar gazdaságot: előbb egy japán hitelminősítő, most pedig a Standard & Poor's állapította meg, hogy Magyarország befektetésre minősített kategóriában van – mondta Varga Mihály Facebook-posztjában, amelyben reagált a hitelminősítésre.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Standard & Poor's jelentésében azt is megerősíti, hogy jövőre a fellendülő fogyasztásnak, valamint az erősödő befektetéseknek köszönhetően a magyar gazdaság egy erősebb növekedési pályára kerül. Idénre 1,6 százalékos, jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Hozzáteszi, hogy a magyar bankrendszer működése stabil, és a költségvetési hiány csökkentése is azt szolgálja, hogy több tér legyen, – fiskális tere, pénzügyi tere legyen – a gazdaság növekedésének.

Az elmúlt időszakban az orosz-ukrán háború kitörése óta közel húsz esetben készült hitelminősítői jelentés Magyarországról, mindegyik megállapította, hogy a magyar gazdaság válságálló, a növekedés feltételei adottak, és befektetésre ajánlott kategóriában van. „Fontos eredmény tehát, hogy a hitelminősítők döntései, mérései után a magyar gazdaság idén és jövőre már visszaáll arra a tartós növekedési ahol a Covidot megelőzően volt” szögezi le a tárcavezető.

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Standard & Poor's

Megerősítette a befektetési ajánlású, stabil kilátású magyar államadós-osztályzatot az S&P. A döntést követő percekben stabil maradt a hazai fizetőeszköz, 404,3 körül mozgott. A Nemzetgazdasági Minisztréium szerint a döntés hátterében a magyar gazdaság stabilitása és válságállósága húzódik meg. Az elemzők egyöntetűen azt várták, hogy minden marad a jelenlegi állapot szerint. Most a szerdai nap lesz kiemelten fontos, a KSH ugyanis közzéteszi a harmadik negyedéves GDP növekedési adatokat. Itt olvashatja a részleteket >>>