Olaf Scholz német kancellár barátságtalan támadásnak minősítette az olasz UniCredit hétfői döntését, amely alapján 21 százalékra tervezi növelni tulajdoni részesedését a rivális Commerzbankban.

A német kormány ellenállása nyomást helyez az Európai Központi Bankra, amelynek 10 százalékonként kell jóváhagynia a hasonló tulajdonszerzéseket. Az UniCredit jelenleg 9 százalékon áll a Commerzbankban, ám derivatív ügyletek révén a felügyeleti jóváhagyás esetén már 21 százaléka lehet – írja a Reuters.

Az EKB-nál épp a német Claudia Buch, a Deutsche Bundesbank elnökhelyettese  mondhatja ki a végső szót. Az intézménynek 60 napja van az engedély megadására, ami 90 napra hosszabbítható.

A barátságtalan támadások, az ellenséges felvásárlások nem tesznek jót a bankoknak

– jegyezte meg a kancellár egy New York-i rendezvényen.

Katasztrofális lehet ez a felvásárlás a német bankpiacnak

Friedrich Merz kereszténydemokrata ellenzéki vezető, akit sokan a következő lehetséges német kancellárnak tartanak, szintén megszólalt: amatőrnek nevezte Andrea Orcel UniCredit-vezér taktikáját, szerinte ez a felvásárlás katasztrófát jelentene a német bankpiac számára. Utalt az UniCredit által korábban megvásárolt bajor HVB-re is, ami jóval kisebb, viszont nyereségesebb a Commerzbanknál.

Ignazio Angeloni akadémikus, korábbi EKB-felügyelő szerint az UniCredit érdemi kontrollt szerezhet a Commerzbank felett, ha megkapja az EKB jóváhagyását. Szerinte az UniCredit egyszerűen beolvaszthatná a HVB-t a Commerzbankba. Még ez sem lesz ideális állapot olyan értelemben, hogy „messze leszünk egy 'európai JP Morgantől, de az első lépés lenne a helyes irányba Európa számára” – írja a portfolio.hu.

A Commerzbank részvényárfolyama mintegy 20 százalékkal emelkedett azóta, hogy az UniCredit a német állam után a legnagyobb magánbefektetővé vált. A Commerzbank piaci értéke az UniCredit több mint 60 milliárd eurós értékének mintegy harmadára emelkedett.