Barcelona – a külföldiek által leglátogatottabb spanyol város – és a Kanári-szigeteken fekvő Tenerife az év elején bejelentette, hogy megtiltják a lakások kiadását turistáknak, illetve szigorúbb szabályokat hoztak, amelyek célja a kínálat erőteljes csökkentése. Bár Barcelona megtartja az új belvárosi szállodák építésére vonatkozó tilalmat, a meglévő létesítmények viszont javíthatják besorolásukat azzal, hogy 5000 új szállodai ágy létesülhet, miközben 2028-ig bezárnak 10 000 – turistáknak szánt – apartmant – idézte Jaume Collboni polgármestert a Reuters.

A minőségi turizmust akarják vonzani.

Ennek érdekében szeretnék csökkenteni a túlzsúfoltságot, és előtérbe helyezni a kultúra és gasztronómia miatt odalátogatókat, valamint a nemzetközi konferenciákon résztvevőket.

Collboni szerint a szállodák jobban tudják garantálni a minőséget és a munkavállalói jogokat, mint a rövidtávú bérlemények, amelyek visszafogták a helyiek lakhatási lehetőségét. A bérleti díjak 68 százalékkal, a lakásárak 38 százalékkal emelkedtek az elmúlt évtizedben.

Tenerifén 1000 férőhellyel bővítenék az új luxusszállodákat a sziget forgalmas délkeleti részének azon része közelében, ahol már most is a legnagyobb az ötcsillagos szállodák száma Európában.

Nem alacsony árú desztinációként, hanem minőségi célpontként szeretnénk versenyezni

– mondta Lope Alfonso, a helyi turisztikai vezető.

A CBRE ingatlancsoport legutóbbi felmérése szerint Spanyolország megelőzte Nagy-Britanniát Európa vezető szállodai befektetési piacaként, különösen előkelő helyen. Madrid a második, Barcelona pedig a hatodik helyen végzett a 10 legjobb európai város között.

A befektetők régi szállodákat is vásárolnak, hogy luxusszállodává alakítsák át azokat.

A négy- és ötcsillagos létesítmények száma 4,5 százalékkal, illetve 2,5 százalékkal nőtt az előző év júliusához képest Spanyolországban. A szállodák árai júniusban 7,18 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, meghaladva az inflációt és a tavalyi növekedést.

Az elmúlt években Madrid luxuscélpontként pozícionálta magát az új ötcsillagos szállodáknak köszönhetően, és úgy tűnik, ez a megközelítés kifizetődik. Júliusban a turisták napi átlagban 317 eurót (350 dollárt) költöttek, ami jóval meghaladja az országos átlagot. 

Barcelona, a CBRE szerint, 285 millió euró értékben a második helyen végzett a szállodaberuházások terén Spanyolországban január-júniusban, így a Baleár-szigetek mögött végzett. A barcelonai ötcsillagos szállodák a források 36 százalékát kapták, ami meghaladja a spanyolországi 30 százalékos átlagot.

Csak egy a bökkenő, a legtöbb turista általában megfizethető nyaralást keres Spanyolországban.

Fapadossal utaznak és míg a szállodák iránti kereslet 9,5 százalékkal nőtt január-júliusban, addig az apartmanok iránt 27 százalékkal többen érdeklődtek.

A spanyolok is bevágnák az ajtót a turisták előtt, volt, ahol több tízezer helyi lakos követelte, hogy korlátozzák az üdülőparadicsomok látogatóinak számát. Erről itt olvashat többet >>>