Az utóbbi időben Magyarországon is járványszerű terjedést mutat a szamárköhögés. Ez azért meglepő, mert nálunk 1953 óta kötelező a védőoltás, ennek köszönhetően az elmúlt évtizedekben szinte teljesen sikerült kiszorítani az országból a betegséget.

A csecsemők jelenleg 3 hónapos koruktól kezdve több alkalommal ismételten kapják a vakcinát - 3, 4 és 5 hónapos korban, majd 3 és 6 éves életkorban. A kötelező, térítésmentes oltást kombinációban adják be, egyidejűleg kapnak immunizálást a csecsemők és gyermekek a torokgyík (diftéria) és a tetanusz ellen is (DPT-oltás).

De nézzük, most pontosan milyen betegséggel is állunk szemben. 

A szamárköhögés kialakulásában a Bordetella nevű baktériumcsoportba tartozó alfajok játszanak szerepet, amelyeket főként antibiotikumokkal igyekeznek kiirtani az orvosok a szervezetből.

A betegség kezdetben általánosabb panaszokkal jár, először légúti hurutos tünetek jellemzik, főleg éjszakai köhögéssel. Ahogy előrehalad, érkezik a rohamokban jelentkező, kínzó köhögés, a hangos, húzó belégzés, a névadó "szamár-ordítás", és a rohamot befejező hányás. A szövődmények főleg csecsemőknél és kisgyerekeknél gyakoriak, középfül-gyulladás, de tüdőgyulladás is társulhat hozzá - ismerteti a Házipatika. 

A betegség a felnőtteket sem kerüli el. Leggyakoribb tünet náluk az elhúzódó, akár 2 héten túl tartó heves köhögés, esetleg hányással. A hangos, húzó belégzés ebben az életkorban ritka. 
Újabban a felnőttek egy csoportjának is ajánlják a szamárköhögés elleni oltást, főként az idősebb, krónikus betegeknek.  A Portfolio azonban  úgy tudja,  hogy pillanatnyilag ez a felnőtteknek szánt készítmény országos hiánycikk.