A fűszerpaprika nélkülözhetetlen eleme a magyar konyhának, azonban fontos tudni róla, hogy ez a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett fűszerek egyike.
Egy német tesztoldal felmérése a paprikaőrlemények közel felében magas glufozinátmaradék-szintet és többszörös peszticidszennyeződést mutatott ki a Rizikometer beszámolója szerint.
A glufozinátot az EU-ban 2019-ben betiltották, azonban az emberi termékenységet és a magzatokat károsító gyomirtószer a vizsgált paprikafűszerekben még mindig jelen van.
A beszámoló szerint a fűszerpaprika íze, csípőssége és színe a felhasznált paprikafajtáktól függően változik, ha pedig fűszerkeverék formájában kerül a boltokba, előállításához gyakran különböző régiókból származó alapanyagokat használnak fel.
Egy adag fűszerben így számos termelő alapanyaga keveredik, akik különféle növényvédőszereket használnak.
A hazánkban kapható fűszerpaprikákat korábban a Nébih Szupermenta csapata vizsgálta, itt az első három helyezést magyar termékek szerezték még.
A német tesztben szereplő 33 paprikaőrleményből 13 kapott „nem kielégítő” értékelést, a hazánkban is kapható termékek mindegyike azonban „nagyon jó” minősítést szerzett.