Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált az északi és balti országok által küldött levélre, amelyben hangot adtak aggodalmuknak a magyar kormány azon döntése miatt, amely megkönnyíti az orosz és a belorusz állampolgárok Magyarországra való beutazását – írja az Euronews.

Sajnálattal látjuk, hogy skandináv és balti kollégáink továbbra is folytatják Magyarország elleni hazugságkampányukat

– írta Szijjártó Péter Facebook-oldalán. 

A nyolc skandináv és balti ország minisztere által aláírt és Ylva Johansson, az EU belügyi főigazgatója által augusztus 15-én megküldött levél szerint Magyarország döntése „komoly biztonsági kockázatot jelenthet minden tagállam számára”. A magyar kollégájához intézett levelében Ylva Johansson arra kérte a kormányt, hogy magyarázza el a Nemzeti Kártya bevándorlási rendszerében a közelmúltban végrehajtott változásokat, amelyek megkönnyítik az oroszok és a beloruszok munkavállalási célú beutazását az országba.

A változtatás további három évvel meghosszabbítható kétéves tartózkodást biztosít a „vendégmunkásoknak”, és tulajdonképpen a végleges tartózkodás felé kövezheti ki az utat. Magyarország az eredetileg szerb és ukrán állampolgárok számára elérhető programot kiterjesztette az EU tagjelölt országaira, Bosznia-Hercegovinára, Montenegróra, Észak-Macedóniára és Moldovára, valamint Belaruszra és Oroszországra.

Brüsszel állítása szerint ezek az intézkedések veszélyeztetik az útlevélmentes schengeni övezet biztonságát, mivel lehetővé teszik, hogy „a potenciális orosz kémek és szabotőrök” könnyebben bejuthassanak az EU területére.

Mind a nyolc aláíró ország – Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia és Svédország – a schengeni övezethez tartozik, ahol az utazók útlevelük vagy egyéb okmányuk bemutatása nélkül léphetik át a belső határokat. Marhus Tsahkna észt külügyminiszter augusztus 16-án tette közzé a levelet az X-en, és kijelentette, hogy az oroszok és a beloruszok beutazásának megkönnyítése „nem indokolt, amikor Oroszország folytatja háborúját Ukrajnában, és fokozza az EU elleni hibrid akciókat”. Ezen felül közölte, hogy a NATO júliusi csúcstalálkozóján mind a nyolc ország arra a következtetésre jutott, hogy „ezek az akciók veszélyt jelentenek biztonságukra”.

Ha a könnyű hozzáférési rendszer kockázatot jelent, cselekedni fogunk

– figyelmeztetett Johansson levelében.

Szijjártó Péter azonban tagadja a vádat, szerinte nem jelent biztonsági kockázatot a schengeni övezetre nézve a módosítás, mert a Magyarországra érkező belorusz és orosz állampolgároknak továbbra is alapos ellenőrzéseken kell átesniük a beutazás előtt. „Ezek az állítások nyílt hazugságok északi és balti kollégáinktól, akiket elvakított a háborúpárti táborhoz való ragaszkodás" – mondta a külügyminiszter.