Az elmúlt években több mint 10 milliárd forintot fordított a kormány a kórházak légtechnikai rendszereinek megújítására, tizennégy intézményben megtörtént a teljes vagy részleges felújítás – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára újságíróknak. Takács Péter, miután látogatást tett az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), hozzátette: az idei nyári időszakra 1,3 milliárd forintot biztosított a kormány előre az esetleges hibák elhárítására.

A kormány azt várja el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól és az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, hogy ahol a hőség miatt ellátási zavar keletkezik, ott a műszaki helyreállítás a lehető legrövidebb időn belül történjen meg – tette hozzá. Kifejtette, a sürgős beavatkozásra váró betegeket olyan intézménybe kell szállítani, ahol megkapják az adott ellátást.

A klímaváltozás okozta extrém időjárási helyzet nemcsak Magyarországon állítja kihívás elé a kórházakat.

A kiugróan magas hőmérsékletű napokra az egészségügyi ellátórendszernek fel kell készülnie, ami nem csak ezt az ágazatot, hanem az energia- és iparpolitikát is érintő kérdés – mondta, hozzátette: ezeket az ágazatokat uniós szinten úgy kell összehangolni, hogy ellenállóvá tegyük a hőhullámokkal szemben.

Takács Péter szerint,

a magyar kormány ennek megfelelően gondosan felkészült erre a szezonra, ettől függetlenül nem zárható ki, hogy a legnagyobb gondosság mellett is adódnak meghibásodások, amire azonban az egészségügyben dolgozók fel vannak készülve.

Patócs Attila, az OOI orvosigazgatója is arról beszélt, hogy a hőhullámos időszakok mindenkinek nagy megterhelést jelentenek, de ez különösen igaz az onkológiai betegséggel küzdő, legyengült immunrendszerű betegeknek. Mint mondta,

a hazai onkológiai ellátás a legjobban szervezett a régióban, azonban ha üzemzavar van, azt az ellátó jelzi, a népegészségügyi központ pedig egy másik kórházat jelöl ki a beteg ellátására. Ez igaz a tervezett nyári karbantartások idejére is.

Hozzátette: intézetükben a nyári időszak ellenére sincs kevesebb beteg, és a nagy meleg miatti kihívásoknak a közüzemi szolgáltatókkal együtt igyekeznek maximálisan megfelelni.

Takács Péter nem aggódik, hogy rengeteg osztályon nincs betegellátás

2024 januárjában is akadozott több kórházban a fekvőbetegellátás. Egyrészt azért, mert már nem lehetett bérnővéreket alkalmazni, másrészt pedig azért, mert az ápolónak rengeteg szabadsága ragadt benn, és ki is vették. Erről itt írtunk részletesebben >>>