Újabb terrortámadási kísérlet történt Németországban: a legtöbb magyar vendégmunkás által is lakott bajorországi fővárosban, Münchenben egy 18 éves iszlamista csütörtökön tüzet nyitott a rendőrökre a Náci Dokumentációs Központ és az izraeli főkonzulátus közelében, akik viszonozták a támadást.

A mücheni ügyészség tájékoztatása szerint öt rendőr vett részt a hirtelen támadt ütközetben, a merénylőt agyon lőtték, rajta kívül nincsenek sérültek.

Ezzel vélhetően megakadályozták a konzulátus elleni terrortámadást, amelyet az Ausztriából érkezett fiatal tervezett. Jelenleg is nagy erőkkel nyomoz az ügyészség terrorizmus elleni küzdelemért felelős különosztálya – számol be a Welt.

Egy Renault-val érkezett az ámokfutásra

A lap információi szerint a támadó Ausztriából hajtott át egy Renault-val Münchenbe, hogy érkezése után rátámadjon az Izraelt szimbolizáló épületre, amelynek közelében később azonosították az autóját.

A terrorista Németországban nem volt bejegyezve, a védelmi hatóságok nem rendelkeztek róla előzetes információkkal. Ez azt jelenti, hogy korábban sem bűncselekménnyel kapcsolatban, sem valamilyen szélsőséges megmozdulás támogatójaként nem volt ismert a németeknél, Ausztriában viszont a titkosszolgálatoknak már volt arra gyanúja, hogy erőszakot és ámokfutást tervezhet. 

A müncheni lövöldözésről a közösségi médiában keringő képeken egy ormótlan, rögzített szuronyos ismétlőpuskás alak látható, akit a fegyver visszarúgása majdnem felborítidézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely szerint egy nem túl rutinos, ám annál elszántabb támadóról van szó.

Gyilkolósat játszott a mobilján

A napilap úgy értesült: az elkövető egy, a salzburgi bevándorló közösségbe jól beilleszkedett bosnyák családból származott.

Mint írják, az osztrák hatóságok tavaly figyeltek fel rá először, amikor az Iszlám Állam (IS) propagandáját és az Izrael-ellenes iszlamista nézeteket támogatta a közösségi médiában, főleg a TikTokon. 

Az ausztriai APA hírügynökség szerint az elkövető mobiltelefonja is tele volt IS-tartalmakkal, például gyilkolós játékokkal, amely a terrorista milícia vérengzős forgatókönyveit alkotta meg. Emellett a robbanóanyagok és fegyverek iránt is aktív érdeklődést mutatott.

Sőt, az osztálytársakkal szembeni veszélyes fenyegetés és testi sértés következtében a fiatalembert tavaly terrorszervezetben való részvétellel is megvádolták, majd a salzburgi ügyészség 2028-ig érvényes fegyvertartási tilalmat rendelt el vele szemben. 

Talya Lador-Fresher Izrael dél-németországi főkonzulja az izraeli konzulátus előtt a lövöldözés után 2024. szeptember 5-én
Talya Lador-Fresher Izrael dél-németországi főkonzulja a müncheni izraeli konzulátus előtt, miután a német rendőrség lelőtte feltételezett támadóját 2024. szeptember 5-én
Kép: Reuters / Gintare Karpaviciute

Nem vették elég komolyan Ausztriában

Ennek ellenére a megfigyelését és az ellene indult nyomozást később leállították, mert nem minősítették „magas kockázatú fenyegetésnek”. Emiatt most felmerülhet a hatósági mulasztás gyanúja. 

A merényletkísérlet után az osztrák rendőrség különleges erői házkutatást tartottak a terrorista Salzburg régióban lévő otthonában, de közlésük szerint előzetesen nem volt információjuk arról, hogy állandó tagja lett volna iszlamista vagy dzsihadista struktúráknak.

Egyelőre az sem világos, hogy a támadót külföldi terrorszervezet irányíthatta-e és nem találják az esetleges cinkostársait sem Ausztriában.

A futárszolgálatokat is figyelik és azonnal likvidálnak

Mint Gerhard Karner (ÖVP) osztrák belügyminiszter közölte, az ausztriai biztonsági hatóságok intenzíven tartják a kapcsolatot német kollégáikkal, és mindkét országban megerősítették a védelmet a nagykövetségek környékén.

Az APA hírösszefoglalója azt írja, hogy a miniszter szerint az ilyen támadásoknál az a legfontosabb, hogy a rendőrség időben közbe tudjon lépni, és megakadályozza a vérontást.

Úgy véli, az esemény ismét megmutatja a megfelelő felszerelés és a szigorú hadműveleti taktika alkalmazásának fontosságát, amely szerint az elkövetőket azonnal támadják és megsemmisítik.

Ennek érdekében például a futárszolgálatok folyamatos megfigyelése is nélkülözhetetlen, amelyek valamilyen módon közreműködhetnek a támadások kivitelezésében. 

A palesztinok nem felejtenek

Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a csütörtöki merénylet összefüggésben lehet azzal a megemlékezéssel, amely az izraeli olimpiai csapat elleni 1972. szeptember 5-i müncheni támadás miatt tartottak. 

Ötvenkét évvel ezelőtt a Fekete Szeptember elnevezésű csoport palesztin terroristái agyonlőttek két férfit, és kilenc túszt ejtettek a nyári olimpiai faluban – körülbelül 18 órával később a mentési kísérlet az izraeli túszok, egy rendőr és öt támadó halálával ért véget.

A megemlékezést tegnap éppen akkor zajlott a müncheni izraeli főkonzulátuson, amikor a terrorista az épület előtt tüzet nyitott a rendőrökre.

A konzulátus a Német Sajtóügynökség megkeresésére közölte, hogy egyik alkalmazottjukat sem érintette az eset, de megdöbbenésüknek adtak hangot az antiszemitizmus fölerősödése miatt, és egész Németországban követelik a hatóságok célzott fellépését az ilyen kísérletekkel szemben.