A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a szocho bevezetése, vagyis 2023. július 1. óta több mint 83 ezer új TBSZ-t nyitottak a magyarok, ők összesen 357 545-en vannak. Ezzel párhuzamosan pedig idén júniusban már több mint 5300 milliárd forint volt a TBSZ számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke, ami közel másfélszeres növekedést jelent az 1 évvel korábbi 3600 milliárd forinthoz képest – írta a money.hu szakértője.

A TBSZ, amire betéteket vagy értékpapírokat (pl. kötvényeket, részvényeket, befektetési jegyeket) lehet vásárolni, lehetőséget ad a kamatadó legális elkerülésére

Korponai Levente szerint ennek ellenére még mindig sok a lekötetlen készpénz, ezzel pedig sok milliárdnyi kamattól eshetnek el a magyar emberek.

Az MNB tájékoztatása szerint 2024. június 30-ra vonatkozóan megközelítőleg 6811 milliárd forint készpénz volt a magyar háztartásoknál, ha ezt az összeget 1 évre lekötnénk, akkor így alakulnának az összegek egy példát kiragadva, a többi betét hozamát a money.hu kalkulátorában megnézhetik

Ha a lekötött betét például a Gránit KamatMax Plusz betét, akkor az éves hozam 5 százalék, a tényleges éves hozam adózás után 4,25 százalék, 6811 Mrd Ft készpénz után járó kamat 289,47 Mrd Ft.

Egy gyors TBSZ kisokos:

  • TBSZ-re történő pénzbefizetésre a számlanyitás évében van lehetőség, ami mindig az adott év december 31-ig tart, függetlenül attól, hogy melyik nap nyitjuk meg.
  • A megtakarítási/lekötési időszakban új befizetéseket már nem lehet teljesíteni.

Ha 3 évnél hamarabb vesszük ki a pénzt, akkor elveszik a kamatadómentesség is. 3 év eltelte után a kamatadó 15-ről 10 százalékra csökken. Az 5 teljes év leteltével pedig kamatadómentessé válik a TBSZ.

  • 0. év: gyűjtőév, a számlanyitás évének végéig tart
  • 1-3. év: 15% kamatadó, 0% szocho
  • 3-5. év: 10% kamatadó, 0% szocho
  • 5. év után: 0% kamatadó, 0% szocho

A TBSZ-be emiatt elsősorban akkora pénzmennyiséget érdemes befizetni, amit 3-5 évig is mellőzni tudunk.

Mi is foglalkoztunk a napokban a lekötött betétekkel, mert akkor kiderült, hogy több mint 10 ezer milliárd forintot tartanak a lakossági megtakarítók bankbetétben, mert ha nagybankoknál helyezik el a pénzüket, érdemi kamatra aligha számíthatnak. És, hogy a betéti oldalon miért nem zajlik öldöklő verseny az új forrásokért, arról itt írtunk sokkal többet >>>