Általában azt feltételezzük, hogy ha nem teszünk semmi törvénybe ütközőt, akkor nincs miért aggódunk. Ez azonban nem mindig állja meg a helyét. A Dívány összegyűjtött néhány példát, amikor igen szorult helyzetbe került valaki egy gép vagy egy szoftver hibás működése miatt. 

Önkiszolgáló pénztár 

Az önkiszolgáló pénztárak nem tévedhetetlenek. Elegendő csak Meagan Pettipiece olimpiai sportoló példájára gondolni, akinek az élete azután siklott félre, hogy 176 dollár (kb. 65 ezer forint) értékben vásárolt egy Wallmart üzlet önkiszolgáló kasszájánál. Hiába bizonygatta, hogy mindent beolvasott, két terméket nem regisztrált a gép, ezért a dolgozók értesítették a rendőrséget. Átvizsgálása során a rendőrök marihuánát és engedély nélküli gyógyszereket találtak nála, ezért őrizetbe vették, majd lopással és tiltott anyagok birtoklásával vádolták meg. A vádakat később ejtették, de Pettipiece addigra lemondott állásáról, hírneve pedig végérvényesen megtépázódott.

Arcfelismerés

A technológiát különféle vállalatok és bűnüldöző szervek széles körben alkalmazzák, ami olykor katasztrofális következményekkel jár. Egy amerikai férfit, Harvey Murphy Jr.-t például amiatt tartóztatták le, mert a houstoni kereskedők által használt arcfelismerő szoftver tévesen egy fegyveres rablás elkövetőjeként azonosította őt. Murphy két hétig volt börtönben. Később kiderült, hogy a férfi még csak nem is tartózkodott Texasban, amikor a rablás történt. 

Rendszámtábla leolvasás

A rendszámleolvasó technológia óriási segítséget jelent a rendőröknek a bűncselekményekben érintett autók azonosításában, hiszen a rendszám és az autó típusa alapján körözést adhatnak ki, de a rendszer nem mindig működik.  Erról Jacqueline McNeill esete tanúskodik, akit Észak-Karolinában meggyanúsítottak, hogy egy lövöldözésében vett részt. Azután, hogy autóját tévesen azonosította a rendszer, több órán keresztül tartották fogva, míg végül kihallgatták és szabadon engedték.

Rossz adatbázisok

A bűnügyi adatbázisok is csak szoftverek, ezért előfordulhat, hogy valami félremegy. Kaliforniában például néhány évvel ezelőtt egy új ügykezelési rendszer hirtelen elkezdte a régi elfogatóparancsokat aktuálisként kezelni, ami téves letartóztatások tömegéhez vezetett.

Hibás fotóelemzés

Az olyan óriáscégek, mint a Google, automatizált vizsgálatokat végezhetnek az illegális tartalmak kiszűrésére, de a rendszer nem csalhatatlan. 2021-ben például egy apa fényképeket készített kiskorú gyermekéről, és elküldte azokat elemzésre orvosának. A Google algoritmusa megjelölte a fényképeket, melyekről értesítette a hatóságokat, így az ügyben szexuális visszaélést ábrázoló képekkel való kereskedés gyanúja miatt indult eljárás. A rendőrség ugyan felmentette a férfit minden jogsértés alól, de a Google nem volt hajlandó visszaállítani fiókját.

Téves drogteszt

A rendőrök helyszíni drogtesztet alkalmazhatnak, amikor azt gyanítják, hogy valaki tiltott szerek hatása alatt áll. Az eredmény ugyanakkor nem feltétlenül 100 százalékos, egy olcsó teszt akár gyógyszerekre, táplálékkiegészítőkre is bejelezhet. Így történt ez 2018-ban, amikor egy Clarice Doku nevű nőt letartóztattak, mert a drogteszt a teherbeesése érdekében szedett folsavat ecstasyként érzékelte. Ezután férjével két hetet töltöttek börtönben, elvesztette állását és lekéste állampolgárrá avatási ceremóniáját. A vádakat végül ejtették, ám ez kevéssé vigasztalta.