A Miskolci Egyetemmel közös, tavaly elindított kutatás első fázisa áprilisában zárult, a munka előkészítéseként új biztonságtechnikai berendezéseket, a földgáz-hidrogén keverésére szolgáló bypass-csőágat és egy szabályozórendszert is kiépítettek az üzemben.

A tartálykocsiból nyert hidrogénnel végrehajtott tesztüzem során a biztonságtechnikai elemek jól működtek és a szakembereknek sikerült hidrogénnel kiváltani az agyagból készült kerámia falazóblokkok kiégetéséhez használt földgáz huszonöt százalékát, a késztermékeknél nem tapasztaltak változást vagy minőségromlást – ismertették a közleményben.

Az eljárás jelentős előrelépés a teljes fosszilis tüzelőanyag-mentes termelés felé.

A vállalat célkitűzése, hogy harminc éven belül – többek között hidrogén használatával – teljesen karbonsemlegessé váljon, azaz a téglagyártásban fokozatosan kiváltsák a földgáz használatát és megszüntessék a szén-dioxid-kibocsátást a szárítási és égetési technológiai folyamatokban.

A vállalat ugyanakkor megjegyezte, a projekt kulcsrakész technológia hiányában számos nyitott kérdést vet fel a költséghatékonyság, az égési tulajdonságok, és a füstgáz-összetétel terméktulajdonságokra gyakorolt hatásai kapcsán is, a kutatásra létrejött konzorcium a továbbiakban ezekre keres majd válaszokat. Hozzátették, a projekt következő lépése során új, száz százalékban hidrogéntüzelésre képes égőkkel szerelik fel és tesztelik a tiszavasvári üzemben található gyorsszárítót.

A Wienerberger csoport a világ legnagyobb téglagyártója, huszonnyolc, főként európai országban, valamint Indiában, az Egyesült Államokban és Kanadában van jelen a társaság. Világszerte több mint 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat és több mint kétszáz gyártóhellyel rendelkezik. Magyarországon jelenleg kilenc telephelyen termelnek, a cégcsoporthoz tartozó, a közművek, épületgépészet és az öntözés területén tevékenykedő Pipelife Hungária Kft.-vel együtt több mint nyolcszáz alkalmazottjuk van.

A nyilvános cégadatok szerint a Wienerberger Téglaipari Zrt. tavaly 30,685 milliárd, két évvel ezelőtt 54,218 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A cég 2022-ben 8,672 milliárd forintos nyereséget, 2023-ban 1,78 milliárd forint veszteséget könyvelt el.