Pavel Durovot, a Telegram orosz származású vezérigazgatóját szombat este vették őrizetbe Franciaországban, a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren. A francia állampolgársággal is rendelkező milliárdost az üzenetküldő alkalmazással kapcsolatos bűncselekményekkel, nem megfelelő moderálással vádolják. A hatóságok szerint  nem működött együtt a bűnüldöző szervekkel a kábítószer-kereskedelem, a gyermekekkel kapcsolatos szexuális tartalmak és a csalás ügyében.

„Abszurd azt állítani, hogy egy platform vagy annak tulajdonosa felelős az adott platformmal való visszaélésekért” - közölte reagálásában a Telegram.

A cég azt írta, hogy „a moderálás az iparági szabványoknak megfelelő és folyamatosan javul”.

A Telegram közlése szerint, amelyet a BBC idézett, Durov gyakran jár Európában, és betartja az európai uniós jogszabályokat, köztük a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt, amelynek célja a biztonságos és felelős online környezet megteremtése.

„Világszerte csaknem egymilliárdan használják a Telegramot kommunikációs eszközként és létfontosságú információk forrásaként” - hívja fel a figyelmet a cég, hozzátéve: várják a helyzet gyors megoldását. 

Az AFP hírügynökség által idézett igazságügyi források szerint Durov őrizetbe vételét vasárnap meghosszabbították, és az üzletembert akár 96 órán át is rács mögött tarthatják.

A 39 éves Pavel Durov Oroszországban született, és jelenleg Dubaiban él, ahol a Telegram székhelye van. Az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország állampolgára.

Pavel Durov
Pavel Durov
Kép: Reuters / File photo / Albert Gea

A Telegram különösen népszerű Oroszországban, Ukrajnában és a volt szovjet államokban.

Az alkalmazást 2018-ban betiltották Oroszországban, miután korábban megtagadta a felhasználói adatok átadását. A tilalmat 2021-ben visszavonták.

Durov 2013-ban alapította a Telegramot. Oroszországot 2014-ben hagyta el, miután nem volt hajlandó eleget tenni a kormány azon követelésének, hogy az általa eladott VKontakte közösségi médiaplatformon bezárja az ellenzéki közösségeket - tudatta a Telegram, hozzátéve: Oroszország továbbra is orosz állampolgárnak tekinti Durovot.

 A moszkvai külügyminisztérium időközben közölte, hogy Oroszország franciaországi nagykövetsége azonnal megtette az ilyen esetekben szükséges lépéseket az orosz állampolgárral kapcsolatos helyzet tisztázása érdekében, annak ellenére, hogy az üzletember képviselőitől nem érkezett megkeresés..