Az új mesterséges intelligencia által irányított rendszer nagy felbontású kamerák felvételeit elemzi, amelyek közül kettőt a több mint 240 méter magas tokiói városháza épületén, egyet-egyet pedig a Tokiói-öböl közelében lévő hídnál és a főváros nyugati részén helyeztek el – ismertették a helyi hatóságok és a rendszert fejlesztő Hitachi Ltd. 

A rendszer automatikusan valós időben azonosítja a tüzeket és az épületek szerkezetét érintő károkat.

Nyomban továbbítja az információkat a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és a katasztrófavédelemnek, így az illetékes hatóságok azonnal megkezdhetik a katasztrófaelhárítást. 

A következő 30 évben a tudósok szerint 70 százalék az esélye annak, hogy Tokiót hatalmas földrengés rázza meg. Egy olyan földrengés, amelynek középpontja a japán főváros déli része alatt lenne, hatezernél is több halálos áldozattal járna, és mintegy 194 ezer épületben okozna károkat a kutatók modellezése szerint.

A tokiói katasztrófaelhárítást segítő mesterséges intelligencia-rendszer március óta működik. Jövő év márciusáig két újabb kamerát helyeznek üzembe a Tokyo Skytree adótornyon, így a rendszer már szinte az egész fővárost lefedi majd. 

Korábban a kamerákat manuálisan működtették, a földrengéseket követően azonban ezzel a módszerrel nehéz volt begyűjteni a pontos információkat.