Aggodalommal fogadták a britek azt a kutatást, amely szerint a Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában kapható 150 féle doboz csaknem mindegyike higannyal szennyezett.
A Foodwatch France tudósai és a Bloom szakemberei jelentést tettek közzé a tonhal- konzervekről, miután egy vizsgálat során szinte mindegyikben találtak metil-higanyt – írta meg a Mirror.
A vásárlók többsége kidobta a tonhalkonzerveket, mert megijedtek a figyelmeztetéstől, mások kijelentették, mostantól nem fogyasztják a terméket.
A kutatás felhívja a figyelmet a metil-higany és a rák közötti kapcsolatra.
A vizsgálatok azt találták, hogy nagyon nagy dózisban a higany egyes formái patkányokban és egerekben többféle daganat kialakulásához vezetett. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a terhes nők és a gyermekek különösen érzékenyek a magas szintű metil-higanyra, amely károsíthatja a vesét és az idegrendszert, látási problémákat válthat ki, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Egy átlagos európai több mint 2,8 kiló tonhalat fogyaszt évente, vagyis nagyjából 25 dobozt.
A légkörbe kerülő higany mintegy négyötöde az óceánban landol, ez felfelé halad a táplálékláncban, és nagy koncentrációban halmozódik fel a csúcsragadozókban. Mivel a tonhal – vagy hosszabb életű fajok, mint például a cápák vagy a kardhalak – magasabban vannak a táplálékláncban, kisebb halakat esznek nagy mennyiségben, idővel több higanyt halmoznak fel a saját szervezetükben.