Hiába az egekben a részvényárfolyamok és a részvények különböző mutatók alapján történő értékeltsége, ezt a fundamentumok és a tőzsdék historikus viselkedése alapján is teljesen indokolt. Ezért a következő 12 hónapban alapvetően pozitívak a tőzsdék kilátásai – vélik negyedéves stratégiai kitekintőjükben a Raiffeisen International elemzői.

Ugyanakkor az év második fele hozhat egy kis felfordulást a piacokon, elsősorban az amerikai elnökválasztást megelőző bizonytalanság miatt. Ez azonban a választások megtörténte után elmúlik, és a kedélyek megnyugvásával ismét emelkedésnek indulhatnak az árfolyamok. Ezért, ha valaki bízva a tőzsdék jó teljesítményében, vásárláson töri a fejét, lehet érdemes pár hónapot várni, amíg a korrekció megérkezik.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed most úgy néz ki, hogy az év elején vártnál jóval lassabb ütemben kezdi meg a kamatok csökkentését. Azonban az osztrák bank stratégái szerint a kamatszintnél sokkal jobban befolyásolja a tőzsde teljesítményét a cégek nyereségessége és annak növekedése. 

Márpedig az S&P 500-as indexnél az átlagos profitnövekedési ütem az év elején érte el a mélypontját, az idei év egészére már 11, jövőre 14,4 százalékos bővüléssel számolnak az elemzők.

A növekedés fenntartására már csak azért is szükség van, mert szinte minden mutató alapján a részvénypiac értékeltsége magasabb, mint a dotkom lufi óta bármikor. Az akkori helyzettel való összehasonlítás viszont megtévesztő lehet. Annak idején ugyanis számos olyan cég mutatói felfelé húzták az általános értékelési szintet, amelyek nemhogy nyereséget nem termeltek, de sokszor tényleges tevékenységet sem folytattak.

Most viszont azoknak a cégeknek a részvényeit húzták a magasba a befektetők, amelyek valós profijában várhatóan valós növekedést fog generálni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák alkalmazása. Persze nagy kérdés, hogy ez a növekedés eléri e majd azt a mértéket, amelyet most a piac megelőlegez.

Kép: Economx, economx

Egyébként az amerikai tőzsdék a választási években általában nem teljesítenek rosszabbul, mint az átlag. Mindezt úgy, hogy a választási évek hosszú távú átlagát két szélsőséges eséseket hozó időszak is lefelé húzta. Az egyik a dotkom lufi kipukkadása, amely Bill Clinton második elnöki ciklusának utolsó évére esett. A másik a George W. Bush búcsúévében tetőző globális pénzügyi válság.

A bank jelenleg év végére 5600 pontos S&P 500-as indexértéket vár, ami nagyjából 2-2,5 százalékos emelkedést jelentene a mostani szintekhez képest. Mindezt azonban úgy, hogy szeptember végére 5300 pontos indexértéket várnak, ami egy 3 százalékos időközben bekövetkező korrekciónak felelne meg.

Segítünk meggazdagodni: jól fialhat a passzív tőzsdei befektetés

Sokan elvesznek a tőzsdén a rengeteg részvény adta lehetőség között, így egyre népszerűbbek a passzív befektetési stratégiák, melyek legtöbbször indexalapok, vagy ETF-ek vásárlásán és tartásán alapulnak.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!