A változás most még csak a vállalkozásokat érinti,

a jogszabályi védelem miatt a lakosság az illetékemelés hatásaival legkorábban csak 2025. január 1-től találkozhat majd a bankszámla költségei közt.

Ahogy az Economx is megírta:

a kormány 2024. augusztus 1-től az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) kormányrendelet módosításával felemeli a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét, mely speciális kivételekkel, lényegében minden hazai ügyfelet érint, aki például átutalást indít a bankszámlájáról vagy készpénzt vesz fel.

  • A változás értelmében a nem készpénzes műveleteket terhelő illeték 0,3 százalék, maximum 10 000 forintról 0,45 százalék, maximum 20 000 forintra emelkedik, a tranzakció összegére vetítve.
  • A készpénzt érintő műveletek illetéke a tranzakció 0,6 százalékáról 0,9 százalékára nő, felső illetékhatár nélkül.

Az illetéket a jogszabály úgy rendelkezik, hogy ez a terhet a banknak kell megfizetnie, de átháríthatják azt az ügyfeleikre.

A kormány rendelettel tiltotta meg a bankoknak, hogy a lakosság felé akár közvetlenül, akár közvetve érvényesítsék az augusztus 1-től hatályba lépő illetékemelést

mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője hozzátéve:

a vállalkozások felé azonban ilyen tilalom nincs, ezért csak idő kérdése volt, mikor indul el az illeték áthárítása a bankok üzleti ügyfeleire, azaz a hazai vállalkozókra és cégekre.

A közzétett hirdetményeik szerint

  • 2024. szeptember 16-tól a Gránit Bank,
  • 2024. szeptember 26-tól pedig a K&H Bank emeli fel a vállalkozások felé felszámított Tranzakciós Díjat (Gránit Bank), illetve könyvelési díjat (K&H Bank) a kormány által 2024. augusztus 1-től felemelt illeték mértékére.

Az ügyfelek a változás miatt legkésőbb a módosítás hatályba lépése előtti napig jogosultak a bankszámla szerződés azonnali és díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségmentes felmondására. Azok a vállalkozások, amelyek nem mondják fel a bankszámla szerződéseiket, a jelzett időponttól automatikusan a magasabb díjat fizetik a pénzügyi műveleteik után

- hívta fel a figyelmet a portál.

  • A fenti változások alapján például 1 millió forint belföldi átutalása a vállalkozások számára 1500 forintos drágulással jár, míg ugyanennyi készpénz felvétele ennek duplájával, azaz 3000 forinttal drágul.
  • A példában szereplő 1 millió forintra vetítve a nem készpénzes műveletnél összességében 4500 forintra nő az állami elvonás mértéke, míg a készpénzesnél 9000 forintra.

Gergely Péter kiemelte:

az illetékemelés mértékét a vállalkozások a pénzforgalmuk függvényében vélhetően beépítik a költségeik közé, ahol pedig szükségesnek látják, ott emelik az áraikat, azaz mindezt kifizettetik a vásárlóikkal, ez a változás akár már idén ősszel elkezdődhet.

Októberben valószínűleg minden bank felzárkózik majd az emelést megkezdő hitelintézetek közé és a vállalkozások a felemelt pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat fizetik majd minden banknál.