Változásokat szeretne az ingatlanpiacon Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, a Tusk-kormány pénzügyekért és a regionális politikáért minisztere.  

A lakások nem arra szolgálnak, hogy gyors profitot termeljenek, hanem lakhelyet jelentenek

- érvel a politikus.

A tárcavezető az X honlapján közzétett videóban arról is beszélt, hogy Lengyelország már így is élen jár Európában a magas albérleti árak tekintetében. 

A miniszter szerint a fiatalok azért nem engedhetik meg maguknak, hogy elköltözzenek otthonról, mert az apartmanokból egyre inkább szállodákat csinálnak.

Csak Varsóban 100 új lakásra 20 új Airbnb jut.

- Mi a hatása? A hosszú távú bérleti díjak emelkednek. Ideje változtatni ezen – mondta.

Az X-platformon a lengyel kormánytag az Airbnb-nek használt helyiségek a mostaninál szigorúbb nyilvántartását szorgalmazta, ezen felül az adórendszer megváltoztatásával szorítanák vissza a rövidtávú bérbeadást. Mondván, a jövőben nem fordulhatna elő, hogy Lengyelországban lakások százezrei válnak szállodává. 

Közben kiderült: hasonló álláspontra helyezkedett a magyar kormány is.

Úgy tudjuk, hogy már egy ideje a kormány asztalán van a kidolgozott javaslat az Airbnb korlátozásáról. A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn annyit közölt belőle, hogy mivel Budapesten lakhatási probléma alakult ki, ezért ezért szükséges lesz az Airbnb-szabályozás felülvizsgálata. ehhez annyit tettek még hozzá, hogy a rövid távú lakáskiadás szigorítása, csak a fővárost fogja érinteni.

A közlemény azután jelent meg, hogy hétfőn közös állásfoglalást adott ki a rövid távú lakáskiadás teljes betiltása ellen 26 turizmusban érdekelt lobbiszervezet. A turizmus.com-on lehozott közleményük szerint egy kompromisszumos szabályozás kidolgozását javasolják a kormánynak - azzal együtt, hogy álláspontjuk szerint a teljes tiltás jogi nonszensz és gazdaságilag irracionális.

Erre játszhat a kormány? Így működik a lakáskiadás-szigor a gyakorlatban

Ausztriában véget ért a jó világ az Airbnb-sek számára. Kiskapu persze akad, és az ellenőrzés sincs teljesen a helyzet magaslatán - ám úgy tűnik, működik. És még teljes tiltásra sem volt szükség. >>>