Soha nem látott szintet ért el 2023-ban a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek száma és összvagyona. Míg az utóbbi 4,7 százalékkal 86,8 billió dollárra nőtt, addig a nagy vagyonnal rendelkezők száma 5,1 százalékkal 22,8 millióra nőtt világszerte – derül ki a Capgemini Kutatóintézet legfrissebb kutatásából.

2023-ban világviszonylatban Észak-Amerikában volt a legerősebb a nagyvagyonosok fellendülése: a vagyon tekintetében 7,2 százalékos, a vagyonosok száma tekintetében pedig 7,1 százalékos éves növekedéssel.

A kutatás szerint ami a lendület alapját jelentette: 

  • a szilárd gazdasági ellenállóképesség;
  • az inflációs nyomás csökkenése;
  • és a megugró amerikai részvénypiac.

Becslések szerint az elkövetkező két évtizedben az idősödő generációk több, mint 80 billió dollárt ruháznak majd át, ami növeli az igényt a különböző pénzügyi (befektetéskezelés, adótervezés) és nem pénzügyi (jótékonyság, alternatív befektetések és kapcsolatépítési lehetőségek) szolgáltatások iránt, jövedelmező lehetőséget jelentve a vagyonkezelő cégek számára.

Az ügyfelek egyre többet várnak el a vagyonkezelőiktől, a tét még soha nem volt ilyen magas. A cégek aktív lépéseket tehetnek az ügyfelek bevonása és megtartása érdekében. Személyre szabott, minden csatornán elérhető élmény nyújtásával jelen lehetnek a nagy vagyonátadási folyamatok kibontakozásánál és a nagy vagyonosok számának további növekedésénél

– mondta Nilesh Vaidya, a Capgemini lakossági banki és vagyonkezelési üzletágának globális iparági vezetője.

A 2024. évi Globális Vagyonosodási Jelentés 71 országot fed le, amelyek a globális bruttó nemzeti jövedelem több mint 98 százalékát és a világ értékpapírpiaci értékének 99 százalékát teszik ki.

Vagyonról sem rendelkeztek még ilyen rendhagyó módon

A 32 éves Marlene Engelhorn kérésére örökölt vagyona sorsáról egy hétköznapi osztrák polgárokból álló csoport döntött. Kiderült, hogy mire jutottak a civil döntőbírák, így kik részesülnek a mesés milliókból.

A részletekről ITT írtunk bővebben.