Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arrról, hogy hatósági eljárásai során minden esetben a betegbiztonságot tartja szem előtt, ezért 2024. augusztus 13-án ellenőrzést végzett a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban, melynek során kitért a műtői légtechnika vizsgálatára, az egyéb ellátóhelyek hőség elleni védekezésére is.

Az ellenőrök a műtőkben 24 Celsius fokot mértek.

Ez megfelel az egészségügyi követelményeknek –  mutatnak rá közleményükben. A hatóság az ellenőrzés során megállapította, hogy a kórház egyéb helyiségeinek hűtését biztosító 232 darab klímaberendezés ellenőrzése és fertőtlenítése 2024. július 11-ig megtörtént.

A kórház a napsütés hatásának enyhítésére az elmúlt hetekben öt fekvőbeteg-ellátó osztályon és egy napsugárzásnak kitett műtőben fényvisszaverő, hőzáró fóliákat szereltetett az ablakokra, amelyek jelentősen növelik a betegek komfortérzetét, illetve csökkentik a magas hőmérséklet okozta szövődmények előfordulásának esélyét. Továbbá a betegek részére minden megtekintett kórteremben biztosított az élelmiszerek hűtött tárolása – írták.

Összegzésük szerint a központi légtechnika 2024. július közepén történt meghibásodása miatt az Uzsoki Utcai Kórházban beteg nem maradt ellátatlanul, kezelés, műtét nem maradt el, azokat átütemezték.

A KEF átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására

Sorra romlottak el a kórházak műtőiben a klímák, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság azt írta július 19-én lapunknak, hogy az Uzsoki műtőblokkjának hűtését soron kívül megjavították. Az extrém hőségre való tekintettel azonban szükségessé vált egy újabb hűtőberendezés beszerzése is. Itt olvashat többet erről >>>