Bármilyen hosszú és alapos is legyen az előzetes felkészülés, egy olimpia mindig hoz teljesen váratlan helyzeteket, amelyeket azonnal meg kell oldani. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) párizsi csapatirodájának munkatársai - azon túl természetesen, hogy folyamatosan vették át és készítették elő a versenyekre érkező sportolók szobáit - hétfőn este ipari hosszabbítóért rohantak a város egyik barkácsboltjába, hiszen a csapatszálláson kiépített orvosi és rekreációs szobákban nem volt elegendő megfelelő minőségi konnektor, hogy az egyébként nagy értékű gépeket működtetni lehessen.

ASAP-problémák és magyaros kezelésük

Az embernek ilyenkor mérlegelnie kell, hogy rábízza-e a megoldást a szervezőkre, számolva azzal, hogy őket ugyanebben akár 100 csapat is bombázza panaszaival, megoldandó kérdéseivel, vagy maga veszi kézbe a problémát és próbálja rövidre zárni az ügyet. 

A korábbi olimpiák tapasztalatai alapján - amikor volt, hogy egy-egy kérést csak egy héttel annak beadása után tudtak teljesíteni a szervezők - a magyar csapat lényegében minden hirtelen felmerülő problémát maga próbál kezelni.

Így volt ez kedden is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a múlt heti nagy esőzések után az alagsori tárolók nem fognak kiszáradni, így a tervek szerint ott tárolandó anyagoknak új helyet kellett keresni.

Szerdán azonban már nem kerülhettük el a helyi munkások jelenlétét: az egész alsó szint (csapatiroda, orvosi és rekreációs részleg, közösségi tér – nagyjából 500 négyzetméter) festése akkor történt meg. Így a mínusz második, de a versenyek szempontjából már első napon nekünk sprintelni kellett, hogy a festők után haladva a dekorációk is felkerüljenek a falakra: az első vélemények szerint a végeredmény nagyon kulturált lett.

A magyar csapat háza az olimpiai faluban a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben 2024. július 23-án.
A magyar csapat háza az olimpiai faluban a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben 2024. július 23-án.
Kép: MTI / Illyés Tibor

A csapatiroda és a magyar csapathoz rendelt hat francia önkéntes egyébként múlt hét óta formálja - magyarosítja az épületet, ahol a magyar csapatot elhelyezték a szervezők.

Az egész csapat egy épületben lakhat: 35 darab 4-8 ágyas apartmanban, összesen 110 szobában szállásolják el a versenyzőket, az edzőket, és a szükséges egészségügyi, technikai személyzetet.

A szobák teljesen funkcionálisak: a mosdórészleg mellett az ágy és a nyitott ruhatároló mellett sok minden nem fér el. Egyelőre a légkondicionálásra nincs szükség – az épület a szervezők szerint felület hűtés/fűtéssel van felszerelve. Adott esetben hordozható légkondicionálóval oldható lesz a meleg elleni védekezés - ehhez ugyanakkor a nyitott ablakra ponyvát kell majd felhelyezni, amelyen keresztül a légkondicionáló csöve kivezethető a szabadba. Nem biztos, hogy sokan élnek majd vele…

Magyarosított terek

Az alapvető felszerelések mellett a csapatiroda munkatársai igyekeztek kissé otthonosabbá, „hazaibbá” tenni mind a szobákat, apartmanokat, mind az épület környékét - és természetesen a belső tereket is. Zászlók, molinók és fóliák hozzák vissza a hazai hangulatot, segítséget nyújtva így is a versenyekre való közvetlen felkészüléshez, vagy épp a versenyt követő levezetéshez.

Bár a versenyzőknek, edzőknek és a sportolókhoz kapcsoló segítőknek az olimpiai faluban rendelkezésre áll a sportolói étterem, azonban a magyar csapat a szálláshelyén a közös kikapcsolódást lehetővé tevő közösségi terem mellett külön szobában egészséges és magyaros ételeket is kínálunk.  

Nem várt felajánlásként ennek a szobának a népszerűségét emeli majd az a 10 ezer darab, túrórudi, amely hungarikum 8 hűtőszekrényt megtöltve várja majd az édes szájú olimpikonokat.

Szobarend

Hogy ki kivel ossza meg a szálláshelyét, azt elsősorban a résztvevők dönthették el – a szálláshely alaprajza alapján tervezték meg az elszállásolást. Értelemszerűen elsődlegesen a csapatsportok képviselői foglalhattak helyet, ezt követően az azonos sportághoz tartozókat igyekeztek közös szobába elhelyezni a csapatiroda képviselői.

De természetesen a kisebb létszámú sportok képviselői közül vannak olyanok, akiknek más sportág versenyzőjével kell megosztaniuk párizsi lakhelyüket. Azt mindenképp el akarta kerülni a csapatiroda, hogy sportoló és edző kerüljön azonos szobába - erre nem igazán lesz példa a július 15. és augusztus 11. között terjedő időszakban.

Az egyik szoba a magyar csapat házában az olimpiai faluban, a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben 2024. július 23-án.
Az egyik szoba a magyar csapat házában az olimpiai faluban, a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben 2024. július 23-án.
Kép: MTI / Illyés Tibor

Európában könnyebb a logisztika

A versenyzők, edzők és a szakmai stáb indulása, érkezése és hazautazása ütemezetten zajlik majd. Szerdán érkezett a legnagyobb, 70 fős csapat, akiknek elhelyezése gördülékenyen ment.

Nagy könnyebbséget jelent, hogy európai olimpiáról lévén szó, a Wizz Air napi járatán a MOB előzetesen le tudta kötni a szükséges férőhelyeket. Így a magyar sportolók minden nap délelőtt indulhatnak Budapestről, azok a sportolók és vezetők pedig, akik befejezték a versenyeket, kora délután utaznak haza, hogy az estét már a családjukkal tölthessék. 

Bár menetrend szerinti járattal utazhatnak a versenyzők, ám a Wizz Air jóvoltából már a repülőtéren elkezdődhet a ráhangolódás az olimpiára, hiszen a tervek szerint minden nap a légitársaság olimpiai témájú dizájnnal ellátott repülőgépe teljesíti a Budapest-Párizs útvonalat.  

Klasszikus charterjáratként csak az augusztus 12-i úgynevezett aranygép fog közlekedni – reméljük valóban sok éremmel megrakodva tér majd haza.

A szerző, Pignitzky Dorottya, a MOB sportszakmai főmunkatársa, a párizsi csapatiroda tagja