A Wizz Air Holdings új bónuszcsomagot tervez létrehozni vezérigazgatója számára. Egy olyan időszakban jutalmaznák a fapados légitársaság vezetőjét, amikor a cég geopolitikai kihívásokkal küzd, és több tucat repülőgépét hajtóműproblémák miatt leállították – számolt be a Bloomberg. 

Az éves közgyűlés elé kerülő dokumentumokból kiderül, hogy 

a budapesti székhelyű légitársaság Váradi József számára tett javaslatai között szerepel egy egyszeri részvényjuttatás október 1-jén, amely a 710 534 fontos (951 476 dolláros) éves fizetésének a 300 százaléka lenne.

A Wizz Air emellett a 2026-os pénzügyi évtől kezdve egy hosszú távú ösztönző program keretében is jutalmat kíván nyújtani Váradi József számára, amely a fizetésének az 500 százaléka lenne.

Stephen L. Johnson, a javadalmazási bizottság ideiglenes elnöke a határozattervezet indoklásában jelezte, hogy tavaly a légitársaság részvényesei már jóváhagyták egy hosszútávú bónuszterv kétéves meghosszabbítását, amely 100 millió font (134 millió dollár) jutalmat jelentett volna Váradi József számára, ha a vállalat elér bizonyos célokat. 

Azóta azonban a légitársaságnak számos problémával kellett szembenéznie, beleértve az ukrajnai orosz invázió folytatását és az izraeli-Hamász háború kezdetét, valamint a Pratt & Whitney motorproblémát, amely a flotta egy részét földre kényszerítette és visszafogta a növekedést.

A közgyűlés elé kerülő indítvány szerint Váradi József továbbra is jogosult lenne a 100 millió fontos bónuszra, de azt beszámítanák az újonnan tervezett kifizetésekbe.

Váradi „messze a legrosszabbul kompenzált vezérigazgató a hasonló pozíciót betöltő cégvezetők között, és intézkedés hiányában továbbra is ebben a tarthatatlan helyzetben marad”

– mutatott rá Johnson a közgyűlési előterjesztésben. Hozzátette, hogy az új bércsomag képes lenne motiválni Váradit e „kihívásokkal teli időszakban” az üzleti növekedés elérésére.

A részvényesek a szerdára tervezett közgyűlésen szavaznak a javadalmazási politikáról. A kaliforniai közalkalmazottak nyugdíjalapja már közölte, hogy a frissített bérezési javaslat ellen voksol.