Az Y generáció tagjai, főként az idősebbek, a borúlátó előrejelzések dacára meglepően jól állnak anyagilag. Az azonos korú baby boomerekhez képest gazdagabbak.

Ennek azonban a hajtóerejét a Wall Street Journal cikke szerint fantomvagyonnak nevezhetjük, ami az ingatlannyereségek és a növekvő nyugdíjmegtakarítások révén szerzett nem likvid vagyon.

Hasonló következtetésre jutott a Business Insider is: az Y generáció pénzügyileg stabil, ami leginkább olyan tényezőknek köszönhető, mint a diákhitelek szüneteltetése és elengedése, a lakásárak emelkedése az ország nagy részén, és a tőzsde, amely az elmúlt években fellendült.

Ennek ellenére az összkép nem túl fényes, mivel drasztikus egyenlőtlenségek mutatkoznak a jól szituált és a nehéz helyzetben lévő Y generációsok között.

A nemzedék felső és alsó 20 százaléka közötti vagyoni szakadék nagyobb, mint amit a baby boomerek esetében állapítottak meg. A fekete Y generációsok feleakkora valószínűséggel rendelkeznek saját lakással, mint a fehérek, ez pedig más generációkhoz képest is nagyobb különbség.

Mivel ennek a generációnak az ingatlan a legnagyobb hajtóereje a vagyont tekintve, ezért óriási hatással bír. Ennél persze sokkal több további tényező bonyolítja az anyagi kilátásokat, kezdve az egészségügyi költségektől a diákadósságon át a földrajzi és a családi vagyonig, nem beszélve arról, hogy az egyén milyen munkát végez.

Az X és az Y robotol, a Z generációs meg lábaival az asztalon röhög rajtuk?

Egyre több cégvezető szembesül azzal, hogy az X és az Y generációs munkavállalói mellett már olyan alkalmazottak is megjelentek, akik a Z generáció sorait erősítik. Egyes munkaadók ennek kifejezetten örülnek, innovatív ötleteket és kreatív megoldásokat emlegetve; másik részük azonban kevésbé lelkes, ők inkább problémás munkamorálról, valamint magas igényekről beszélnek. Ráadásul a munkahelyi konfliktusok száma is sokasodhat, ahogy a munkaerőpiac egyre nagyobb százalékát teszik ki a Z generációsok.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.