Az Y2K probléma, amely a 2000. év szlengesített rövidítését jelenti, egy széles körben elterjedt informatikai probléma volt az ezredforduló környékén.

Az Y2K hiba lényege az volt, hogy a vállalatok attól tartottak, hogy az informatikai rendszerek 1999 szilvesztere után helytelenül dátumoznak, mivel ahelyett, hogy négy számjegyet engedtek volna meg az évszám változásának, sok számítógépes program csak két számjegyet engedélyezett neki.

Emiatt pedig félő volt, az internetes adatbázisok rendezhetetlenné válnak, ami komoly globális összeomláshoz vezet – idézi fel a történteket az Investopedia. 

A pánik nagyrészt gazdasági okok miatt tört ki: a számítógépes korszak hajnalán a megírt programok olyan típusú adattárolást igényeltek, amely rendkívül költségesnek bizonyult.

A probléma elkerülésére válaszul az Egyesült Államok kormánya elfogadta a 2000. évről szóló információs és felkészültségi közzétételi törvényt, hogy felkészüljön az eseményre, és létrehozta az Elnöki Tanácsot, amely a kormányzat vezető tisztviselőiből és olyan ügynökségek tisztviselőiből állt, mint a Szövetségi Vészhelyzet-kezelő Ügynökség (FEMA). A tanács figyelemmel kísérte a magánvállalatok erőfeszítéseit, hogy felkészítsék rendszereiket az eseményre.

A Gartner kutatócég becslései szerint az Y2K elkerülésének globális költségei a 600 milliárd dollárt is elérhették.

Leáll az egész világ, padlót fogtak a részvények, esik a Wizz Air is – ÉLŐ

Óriási mínuszban nyithatnak a Crowdstrike részvények New Yorkban, de kemény kereskedés vár a Microsoftra is. Zűrös péntek előtt az amerikai tőzsde.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→