A dán biotechnológia, a Zealand Pharma a súlycsökkentő gyógyszerek „következő generációját” képviseli. Adam Steensberg vezérigazgató a CNBC-nek adott interjújában rámutatott, gyógyszerjelöltjük más kezelésen alapszik, mint a két nagyágyú szerei és jobb minőségű fogyást mutatnak – csökkent izomveszteséggel és kevesebb mellékhatással járnak. A vállalat jelenleg egy globális gyógyszercéget keres, amely partnere lehetne – tette hozzá.

A jövőben alapterápiává válhat a betegek testsúlycsökkentése. 

Az amilin analógok úgy fejtik ki hatásukat, hogy utánozzák azt a hormont, amely az inzulinnal együtt választódik ki a hasnyálmirigyben a jóllakottság fokozása érdekében. Ez különbözik a GLP-1 agonistáktól, amelyek a bélben termelődő inkretin hormonokat utánozzák, hogy elnyomják az étvágyat és szabályozzák a vércukorszintet.

Júniusban a Zealand Pharma a Petrelintide 1b fázisban lévő kísérletének pozitív eredményeit is bejelentette, amely azt mutatta, hogy egy heti 16 injekcióból álló kúra átlagosan akár 8,6 százalékkal csökkentette a testsúlyt.

„Ha ki tudunk fejleszteni egy molekulát, amely a betegek által kívánttt súlycsökkenést, nagyon jóindulatú tolerálhatósági profillal biztosítja, és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kockázatcsökkentést is magával hozza, akkor azt hiszem, minden okunk megvan, hogy élvonalbeli terápiává válhat”– mondta Steensberg a CNBC-nek.

A Zealand Pharma, amelyet csaknem három évtizeddel ezelőtt alapítottak, az új kutatásoknak köszönhetően szárnyalásnak indult, papírjainak árfolyama az idén eddig több mint 110 százalékot emelkedett. Steensberg kizárta a felvásárlás körüli találgatásokat, de megjegyezte, hogy még az év eleji jelentős, egymilliárd dolláros tőkeemelés mellett is szüksége lenne partnerre a cégnek.