Létezik egy apró hős, aki felveszi a harcot a bűzölgő betolakodókkal szemben: a Trissolcus basalis, egy parányi darázs, amely óriási hatással van a zöld vándorpoloska szaporodási sikerére - számolt be közösségi oldalán Újvári Zsolt ismert természetfotós, a blogot a Mézerdő Méhészet vette észre.
A  petefürkész nem nagyobb egy mákszemnél. Világszerte megtalálható, különösen a melegebb éghajlatú régiókban, és természetes ellensége a zöld vándorpoloskának. A darázs parazitálja a poloskák petéit, így megakadályozza azok kikelését.

A nőstény darazsak rendkívül érzékeny csápjaikkal képesek érzékelni a levelek fonákján rejtőző poloskapetéket. Amint a nőstény rátalál a petékre, tűszerű tojócsövével bejuttatja azokba saját petéit. A darázslárvák aztán a poloskapeték belsejében fejlődnek ki, miközben felfalják azokat.

Ennek következtében a burokból végül nem poloska bújik elő, hanem egy parányi darázs, amely szinte azonnal készen áll arra, hogy szülei nyomdokaiba lépve folytassa a poloskák ritkítását.
Épp ez a tulajdonsága volt az, amely felkeltette a mezőgazdasági kutatók figyelmét. Már évtizedek óta alkalmazzák a zöld vándorpoloskákkal szembeni biológiai védekezésként, a világ számos helyére betelepítették.

A Trissolcus basalis ugyanis nem jelent veszélyt az emberre. Ellentétben a közismert társas darazsakkal, magányosan él és méretéből fakadóan nem képes megszúrni bennünket.

Valójában az esetek többségében észre sem vesszük jelenlétüket, hiszen szabad szemmel alig-alig láthatók - magyarázzák blogbejegyzésükben a szakemberek.