A Zwack Unicum több mint 230 éves történetének újabb fontos állomásához érkezett: megalkotta az Unicum Trezor XO-t, egy limitált kiadású, exkluzív gyógynövénylikőrt, amellyel egyúttal az első magyar italmárkaként belép a luxus szegmensbe, ahol a hagyomány és az innováció találkozik a luxus életérzéssel – közölte a vállalat.

Az Unicum Trezor XO a gyógynövénylikőr-család új, tíz éven át tölgyfa- majd hónapokig francia borpárlatos hordóban érlelt tagja. Erre utal az XO, a cognac-gyártásban elterjedt „Extra Old” jelzés, amely évtizedes folyamatot hivatott megjeleníteni, amely eljárásnak köszönhetően nyer különleges karaktert.

Illatában a vanílián és a trópusi fűszereken túl megjelennek a hordós, fás jegyek is, ízében a több mint 40 féle gyógynövény komplex, fűszeres zamata mellett az érett, tölgyfás, csokoládés jegyek dominálnak.

A termék elegáns szögletes palackban kerül forgalomba, átlátszó üvege jól láthatóvá teszi az ital tiszta színét.

Kép: Zwack

Az ital exkluzivitását az évjáratonként sorszámozott palackok is jelzik.  Mindegyik évjárat saját karakterrel rendelkezik, hiszen nincsen két egyforma szüret, az időjárás meghatározza és befolyásolja az adott évben szedett gyógynövények ízvilágát. Limitált mennyiségben érhető el, ebből adódóan a nedű igazi kincsként vonzhatja az előkelő italok gyűjtőit.

Az Unicum Trezor XO a Soroksári úti pincék egyik legféltettebb területén, a Trezor-ágban található, ahová, akár egy szentélybe, kizárólag a Zwack család tagjai léphetnek be.

Az Unicum Trezor gyártásához szükséges első tétel Unicumot 2013-ban tették félre. A cég életében ez az eddigi leghosszabb termékfejlesztés, amelyet titokban tartottak, 10 évig nem osztottak meg senkivel.

A pincerész érlelő kapacitásából adódó lehetőségek okán az Unicum Trezor XO féltve őrzött készlete évente egyszer, rendkívül limitált mennyiségben kerül hordóba: minden évben korlátozottan, legfeljebb 2-3 ezer palackhoz elegendő Unicumot tudnak az ital előállításának szentelni.

A 2013-as évjáratból mindössze 3200 darabot palackoztak, 2024-ben 2000 palack kerül forgalomba.

A Trezor-ágban 200 palackot őriznek az első tételből, ezekre a palackokra készült plaketteket Zwack Sándor saját kezűleg írta meg.