Szerdán este hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, majd menetrend szerűen elindul a felvételt nyert diákok rohama az albérletekért.

Az Otthon Centrum közleménye szerint

a budapesti téglalakások havi bérleti díja 262 ezer forintra emelkedett az év első hat hónapjában, ami 11,3 százalékkal magasabb, mint a tavalyi éves átlag. 

Ezzel szemben a legnagyobb vidéki városokban átlagosan 158 ezer forintért bérelhettek lakást a diákok, ami 5,6 százalékkal alacsonyabb az előző év átlagértékénél.

Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója szerint az ellentmondás elsősorban a tavalyi drasztikus áremelkedés korrekciójának tudható be, hiszen akkor éves szinten 33 százalékkal nőttek a legnagyobb vidéki városokban az albérletárak.

Budapesten a VI. kerületben a legdrágább egy albérlet, átlagosan 354 ezer forintos havi bérleti díjjal, a II. kerületben ez 335 ezer, az V. kerületben pedig 316 ezer.

A népszerű XIII. kerület (284 ezer) és III. kerület (275 ezer forint) szintén nem olcsó, de az egyetemek közelében elhelyezkedő XI. és a vele szemben elterülő IX. kerület ennél már kedvezőbb árfekvésű (238 ezer forint). Az átlagos havi bérleti díj a VII. és VIII. kerületben még ennél is olcsóbb (215 ezer forint).

A legtöbb kerületben egy év alatt jellemzően 5-20 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, de a IX. és XI. kerületben a tavalyi árszint az irányadó idén is.

Lakásméretet tekintve a fővárosban az egyszobás lakásokért átlagosan 178 ezer forintot kérnek havonta, míg a kétszobásokért 234 ezret, a háromszobásokért 331 ezer forintot kell fizetni.

Idén a kisebb lakások drágultak nagyobb mértékben, így az egyszobás lakások esetében 17,5 százalékos áremelkedés áll szemben a két- és háromszobások 7,5 százalékos árnövekedésével.

A vidéki egyetemi városok közül Debrecen a legdrágább 210 ezer forinttal, míg Szeged 145 ezerrel, Miskolc 130 ezerrel, Pécs 120 ezer forinttal jelentősen olcsóbb.

A garzonok átlagára 100 ezer, a kétszobásoké 140 ezer, a háromszobásoké 200 ezer forint körül alakult az év első hat hónapjában.

A panellakások bérleti díja főváros szerte 180-200 ezer forint között mozgott idén, míg a vidéki városokban 130 ezer forint volt az átlag. A garzonokhoz ennél kedvezőbb áron juthatnak a diákok: a három-, négyszobások drágábbak, a fővárosi átlaguk 230 ezer forint, míg a vidéki városok esetében 70 ezer forint a differencia.

Hirtelen nagyot drágulnak a kollégiumok

Jelentős különbségek lehetnek a megszokott, tanév közbeni árak és a nyári lakhatási költségek között. Ugyanakkor még így is akadnak olcsóbb lehetőségek.