A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint az elmúlt hónapokban végbement, újabb 8-10 százalékos árcsökkenés a folyamatosan emelkedő közlekedési költségek mellett a fiatalok elvándorlásának is köszönhető. Ugyanakkor különösen Siófok, Balatonfüred, Keszthely vagy Hévíz térségének háttértelepüléseit sokan választják állandó lakóhelyül.

Mind a déli, mind az északi parton továbbra is van árkülönbség a csatornázott és a csatornázatlan települések ingatlanjai között. Ám míg ezt korábban a vevők megfizették, ma az ár a döntő tényező. Kerepesi Györgyi, a Kerepesi Ingatlan Bt. cégvezetője szerint a Balaton-felvidéki háttértelepülések olcsó ingatlanjai keresettebbek, mint a tópartiak, s több, "felkapott" településen is fél áron lehet vásárolni. Néhány éve Felsőörs, Dörgicse, Köveskál vagy épp Kékkút környékén még minimum 10-12 millió forintot kellett adni egy-egy felújításra szoruló, 30-35 éve épült házért is, ma ezeket 5-6 millió forintért árulják. Bőséges a kínálat a balatoni panorámát kínáló ingatlanok között is. Azok a települések előnyt élveznek, ahol az elmúlt évek során rendbe tették az utakat és a járdákat, alacsonyak a helyi adók, olcsón lehet bevásárolni és ahonnan könnyen megközelíthető egy jól kiépített balatoni strand. Egy-egy ingatlant olykor az eredeti árnál akár 10-15 százalékkal olcsóbban is meg lehet venni.

A telekpiac továbbra is pang, nem beszélve a külterületi ingatlanokról, amelyekre szinte egyáltalán nincs kereslet. Új házat kevesen építenek, ráadásul a csatornázatlan településeken erre csak rendkívül drága megoldással nyílik lehetőség. A csökkenő árak Keszthely és Hévíz környékére még külföldi vevőket is hoznak. Igaz, ezen a környéken fél áron már csak a Balatontól, illetve Hévíztől 8−10 kilométerre lévő településeken lehet vásárolni. Például Alsó- és Felsőpáhok vagy Cserszegtomaj nem tartozik ebbe a körbe.

Fekete Zsuzsa, a Parcella Bt. tulajdonosa elmondta, Rezi, Zalaszántó, Várvölgy vagy Nemesbük elsősorban az alacsony árak miatt népszerű, kiváló állapotú ingatlanokat kínálnak 8-10 millió forint között, a jelentős felújításra szoruló házakért  6-8 millió forintot kérnek. Keszthelyről egyre többen költöznek ki, illetve vesznek a térségben gyümölcsöst. A dél-balatoni háttértelepüléseken viszont továbbra is nagyon nehéz eladni bármit, főleg a közlekedési nehézségek miatt. A tótól légvonalban alig nyolc kilométerre lévő Somogyszentpálról például közvetlenül csak keskeny nyomtávú, kiránduló vonatként üzemelő kisvasút vezet Balatonfenyvesre. Közúton a legközelebbi vízpart több mint 18 kilométer. Hasonló a helyzet a gyógyfürdővel is rendelkező Csisztapusztán, ahol az évekkel ezelőtt kiparcellázott telkek és a fürdő köré épült házak fillérekért, néhány százezer forintért sem kellenek senkinek.

Egész más a helyzet Balatonszemestől északkeletre. Szóládon, Kötcsén és Nagycsepelyen az elmúlt években számos híresség, hazai és külföldi művész, valamint politikus vásárolt ingatlant, s számos panzió és vendéglátóhely épült. Ezekben a falvakban az árak is balatoniak. A Balatonföldvár és Siófok közötti háttértelepülések pedig a főváros közelsége és a helyi vásárlók miatt népszerűek, ám a vevők itt is csak az olcsót keresik.