2012-ben folytatódott az építőipari termelés 2006 óta tartó csökkenése. Az építőipar egésze (a jogi és a jogi személyiség nélküli szervezetek, továbbá az egyéni vállalkozók) 1 616,6 milliárd forint összegű építési-szerelési munkát valósított meg, közel 6 százalékkal  kevesebbet mint egy évvel korábban. Az állandó zsugorodás közepette némi reményre adhat okot a 2011-hez képest 14,7 százalékkal nagyobb volumenű új szerződésállomány - fogalmaz az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elemzése.

Az elmúlt évben csak a 250 főnél többet foglalkoztató vállalkozások termelése nőtt jelentősen, 14,2 százalékkal, valamint a 10-19 főt foglalkoztatóké 6,1 százalékkal, ám mindez nem tudta ellensúlyozni a többiek termelésének visszaesését. Az 50 fő alatti kisvállalkozások termelésben betöltött domináns szerepe továbbra is megmaradt , az össztermelésből való részesedésük azonban csökkent.

Az építőipar termelői árai

Az árak átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek 2011-hez képest, s az áremelkedés az előző hat évben egyszer sem érte el az infláció mértékét. Az ÉVOSZ prognózisa szerint változás a tendenciában nem várható a közeljövőben, mivel az előző negyedévhez képest is mindhárom ágazatban az előző negyedévi szinten maradtak a termelői árak. Az ágazat jövedelmezősége csupán az árbevétel-arányos nyereség 1-2 százaléka.

Az ágazat szervezeti struktúrájának alakulása

Az ágazatban 2012. december végén mintegy 95 460 építőipari szervezetet - beleértve a jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozásokat és az egyéni vállalkozókat is - regisztráltak, közel 3000 kevesebbet, mint 2011. év végén. Szerény mértékű növekedés (400) csak a jogi személyiségű társaságoknál következett be. A bejegyzett építőipari szervezetek 95 százalékánál 10 főnél kisebb az alkalmazásban álló munkavállalók száma.

Az év folyamán rekord közeli cégbedőléseket és cégbezárásokat regisztráltak, soha nem látott ütemben szűntek meg a vállalkozások 2012 utolsó negyedévében. Egyetlen negyedév alatt 1677 építőipari cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok, ami azt jelenti, hogy az ágazat cégeinek 2,3 százaléka zárt be három hónap alatt. Az új cégek alapítása is jelentősen elmarad a korábbi évektől. Mindezek következtében egyre kevesebb azon tradicionális vállalkozások száma, melyek határidőre európai színvonalon képesek tervezni, lebonyolítani, kivitelezni és üzemeltetni.

Az elhúzódó építési piaci válság legnagyobb vesztesei a lakásépítő vállalkozások, amelyek az elmúlt öt évben a piacuk 70 százalékát elveszítették. A pénzügyi lehetőségek szűkülésével 2012-ben tovább csökkent a lakásépítések száma.

Foglalkoztatás és bérek

Összefüggésben a termelés mérséklődésével 2007 évtől a foglalkoztatás mértéke is minden évben jelentősen csökkent. Míg 2006-ban még több mint 140 ezer volt az öt fő felett foglalkoztató cégekben alkalmazásban állók száma, ez 2012 év végére már közel 30 ezer fővel csökkent. Az alkalmazásban állók mintegy háromnegyede fizikai foglakozású, ez az arány évek óta csak kismértékben változik.

A KSH lakossági munkaerő-felvétel adatai szerint azonban 264 ezer fő a foglalkoztattak száma az ágazatban, ami a nemzetgazdaság egészében foglalkoztatottak közel 7 százalékát teszi ki. (Ez a létszám az 5 fő alatti társas vállalkozásoknál és az egyéni vállalkozóknál dolgozók állományából, valamint az alkalmi jelleggel munkát vállalók más ágazatokhoz viszonyított magas arányából, és a közismerten nagymértékű bejelentés nélküli foglalkoztatásból adódik). 2008-ban a foglalkoztatottak száma 312 fő volt. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 163 582 forintot kerestek tavaly, szemben a versenyszféra 223 ezer, illetve 233 700 forintos átlagával.

A megkötött szerződések alapján továbbra is az állami infrastruktúra-bővítés jelenthet érdemleges keresletet az ágazat számára. Kedvező változást pedig a nemzetgazdaságilag fontos, elsősorban uniós forrásokból finanszírozott beruházások felgyorsulása hozhat - szögezi le a szakszövetség.