Az építőipar nemzetgazdasági súlya 1995 óta folyó áron számítva 4,0-5,6 százalék között változott, de 2006 óta folyamatosan csökken. Az  Európai Unió (EU-27) építőipari termelése az elmúlt évben 5,4 százalékkal esett vissza, az azt megelőző évi 0,1 százalékos növekedést követően.

A nemzetgazdaságban alkalmazásban állók létszáma 2, 674 millió fő volt a legalább 5 főt foglalkoztató szervezetek körében, ez 0,6 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Ezen belül az építőiparban 112,5 ezer fő állt alkalmazásban. Az építőipar az itt működő nagyszámú -5 főnél kevesebbet foglalkoztató -vállalkozásnak köszönhetően az összes foglalkoztatott létszámából 6,3 százalékkal részesedik.

Az alkalmazásban állók bruttó nominális keresete 2012-ben 4,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2012-ben a keresetek reálértéke nemzetgazdasági szinten 3,4 százalékkal mérséklődött. Az építőipari bruttó nominális átlagkeresetek 4,4 százalékkal emelkedtek 2012-ben.

Így élik meg a visszaesést a vállalkozások

A társas vállalkozások száma 2012. december 31-én az egy évvel korábbinál 2,0 százalékkal alacsonyabb volt. A lakásépítések csökkenése, illetve a nagy épületépítési projektek hiánya miatt a legnagyobb (2,7 százalékos) csökkenést az épületek építése ágazatban regisztrálták. Az összes építőipari vállalkozás kétötödét adó egyéni vállalkozások száma 4,6 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Körükben is az épületek építése ágazatban volt a legnagyobb (6,1 százalékos) a visszaesés.

A 2012-ben alakult építőipari szervezetek száma 4907 volt, jelentősen elmaradva az elmúlt évekre jellemző 7500-9500 közötti adatoktól. Ugyanakkor az év során 8028 szervezet szűnt meg.

Ezekben az alágazatokban jobban keresnek az átlagnál

Az építőipari foglalkoztatottak számának növekedése 2007-ben megtört, azóta 44 ezer fővel csökkent az alkalmazottak létszáma. Az átlagkeresetek 25 százalékkal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól, a 163,6 ezer forintos  bruttó átlagkersettel az építőipar az utolsó ágazatok közés sorolható. Az építőipari átlagot több mint 30 százalékkal meghaladóak a keresetek az út- , vasút- és közműépítésben.

Ennyit termelt az építőipar

2012-ben az építőipari termelés értéke folyó áron 1616 milliárd forintot tett ki, ez az előző évhez viszonyítva összehasonlító áron számítva 5,1 százalékos termeléscsökkenést jelentett. Mind az épületeken, mind az egyéb építményeken végzett munkák volumene elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az év folyamán a termelés csak a harmadik negyedévben múlta felül (1,3 százalékkal) az egy évvel korábbit, a többi negyedévben elmaradt attól. Az épületépítések csökkenése az első két negyedévben meghaladta a tíz százalékot, majd az év második felére 4 százalékra csökkent. Az egyéb építmények építése csak egyszer, a harmadik negyedévben volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az ezredfordulóig visszatekintve az építőipari termelés 2005-ig erőteljesen nőtt, elsősorban a gyorsan bővülő lakó- és ipariépület-építéseknek, valamint a nagyarányú autópálya-építéseknek köszönhetően. 2006-ban már kismértékben csökkent a termelés,  2007-2012 között pedig mintegy 40 százalékos a visszaesés.

Az építőipar év végi szerződésállománya 495,5 milliárd  forint volt, az éves termelés 30 százaléka. Ezen belül az épületek építésre kötött szerződések állománya 113,3 milliárd, az egyéb építményekre kötötteké 382,2 milliárd forintot tett ki. Az év végi összes szerződésállomány negyedével volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Három évig tartó csökkenés után 2012-ben 14,7 százalékkal nőtt az összes új szerződés volumene. Ezen belül épületekre 3,0 százalékkal, egyéb építményekre 24,6 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Az egyéb építményeknél megfigyelt növekedés a közúti infrastruktúra fejlesztésére és vasútfelújításokra kötött néhány nagyértékű szerződésnek tudható be.

Így változtak a termelői árak

Az építőipar termelői árai 2012-ben 1,9 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. Az épületek építése ágazatban az átlagosnál kisebb a növekedés (0,7 százalék) mind a lakások, mind a nem lakáscélú épületek iránti kereslet csökkenése miatt. Az egyéb építmények építése ágazatban és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban közel azonos mértékű  2,2 és 2,4  százalékos volt a drágulás.

Az építőipar saját beruházásai pedig így alakultak

A nemzetgazdaság  beruházásai 5,2 százalékkal csökkentek az előző évhez képest (2011-ben 4,5 százalékos volt a visszaesés). Az építési beruházásoknál 10,6 százalékos volt a csökkenés, a gép- és berendezés beruházások 1,8 százalékkal bővültek.

Előzetes adatok alapján az építőipari vállalkozások - 64,2 milliárd forintot fordítottak 2012-ben beruházásokra (ez a nemzetgazdasági beruházások másfél százaléka), összehasonlító áron 9,3 százalékkal kevesebbet mint egy éve.  Az építőipar építési beruházásai 10,3 százalékkal nőttek, ezzel szemben a szektor gépberuházásai 21,4 százalékkal csökkentek.