Tovább emelkedtek a lakbérek a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Júliusban az előző hónaphoz képest 1,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak országosan és 1,4 százalékkal Budapesten.

A júliusi lakbérek éves összevetésben országosan 10,2, Budapesten 9,3 százalékkal nőttek.

Az ingatlan.com közleménye szerint a bérleti díjak emelkedésében szerepet játszhatott az albérletszezon kezdete, az egyetemi ponthatárok kihirdetése óta a kereslet 14 százalékkal élénkült az előző évihez képest.

A kiadó lakások száma is hétről hétre nő. Július elején országosan még csak 14,3 ezer lakásból lehetett válogatni, augusztus közepére viszont az albérletkínálat 15,5 ezer lakóingatlanra bővült.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az albérletszezon újdonsága, hogy a magasabb bérleti díjak miatt sok diák kivár. A szakember szerint ez a trend augusztus végére pörgős albérletpiacot eredményezhet.

Augusztus elején a kiadásra hirdetett lakóingatlanok átlagos bérleti díja Budapesten 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálatot nyújtó kerületek közül a XI.-ben 270 ezer, a XIII.-ban 250 ezer, a VIII.-ban pedig 239 ezer forint az átlagos bérleti díj.

A vármegyeszékhelyek közül továbbra is Debrecen a legdrágább, ahol 230 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbb Kaposvár és Miskolc, ahol 110 ezer forint az átlagos lakbér. A további egyetemvárosok közül Győrben 190 ezer forintos átlagos bérleti díjjal számolhatnak a bérlők, Szegeden 160 ezer, Pécsen pedig 150 ezer forinttal.

Egy népszavazás változtathatja meg a budapesti ingatlanárakat?

Több európai nagyváros után egy budapesti kerület is szabályozná az Airbnb-kiadásokat, és ez – más országok példájából kiindulva – megbolygathatja az ingatlanpiacot.