A júniusi lakbérek éves szinten országos 10,3 százalékkal, Budapesten 9,9 százalékkal nőttek. Az idei első félévben a hirdetések legnagyobb része többlakásos épületben levő lakásra vonatkozott, a maradék 9 százalékban családi házat hirdettek meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a fővárosban mindössze 3,7 százaléka volt családi ház a kiadó lakásoknak. Az átlagos havi kínálati lakbér Budapesten 250 ezer forint volt az év első felében, a legdrágábban Pest régióban (265 ezer forint), míg a legolcsóbban Észak-Magyarországon (129 ezer forint) kínáltak lakásokat kiadásra.

Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint látható az élénkülés a kínálat alakulásán is, eltérő a forgatókönyv ugyanakkor az egyetemvárosokban és Budapesten is, az albérletpiac javarészt ezekre a településekre koncentrálódik.

Június és július eleje között szűkült a kínálat Budapesten, a szakértő szerint azért, mert a kereslet elkezdte felszívni a fővárosi lakáskínálatot, a bérlők egy része ugyanis megelőzte az egyetemisták és a főiskolások rohamát.

A vármegyeszékhelyeken ugyanakkor készülnek a szezonra, itt ugyanis egy hónap alatt mintegy 5 százalékkal bővült a kínálat, ami elsősorban az egyetemvárosok miatt fordult elő.

Valami történt a slágeringatlanok piacán

Nem nagyon akarnak mozdulni az ingatlan tulajdonosok a panellakásokból, pedig lenne rá kereslet.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→