A 2013. július 1-től felálló, mára 181 szakértővel dolgozó, az építőipari lánctartozás növekedésének megfékezését megcélzó TSZSZ-hez eddig 60 kérelem érkezett, főként magasépítési területről. A nemfizetést sérelmező alvállalkozók közül 40-nek az 5 millió forint alatti számláját nem fizették ki a megbízók - mondta Máté Miklós, hozzátéve, hogy jellemzően az ilyen kis összegek azok, amelyeket csak úgy "sportból" nem szoktak kifizetni, s ebben a körben a legnagyobb a szervezet közbenjárásának a hatékonysága, vagyis a legkönnyebben elérhető a megegyezés. Öt és tízmillió forint között 8, 10-50 millió forint között 15, 50-100 millió forint között mindössze két kérelmet fogadott be a szervezet.

A TSZSZ gyakorlatáról szólva Máté Miklós elmondta, az ötéves elévülési időn belül ki nem fizetett számlák tulajdonosainak jelent jogorvoslatot, ha írásos szerződéssel és elfogadott költségvetéssel rendelkeznek. A befogadott kérelmet három fős szakértői team véleményezi a beadott dokumentumokból és a helyszínen. A szervezet vezetője kiemelte, a rendőrségi törvény módosítása eredményeként a TSZSZ szakértőinek helyszíni szemléjét az ingatlantulajdonosok kötelesek lehetővé tenni.

A szakvélemény elkészítésére 30 nap áll rendelkezésre, amit egyszer lehet további 30 nappal hosszabbítani. Az eljárás költsége a kérelmezett összeg egy százaléka, de legkevesebb 60, maximum 450 ezer forint lehet.

Inkasszó is előfordulhat

Ha a kérelmezett a szakvélemény ellenére nem fizet, a kérelmező közbenső, illetve végrehajtási intézkedést kérhet. Ilyenkor, ha a kért összeg erejéig bankgaranciát, vagy zálogot biztosít, azonnali inkasszót is elrendelhetnek.

A beérkezett kérelmekben a vitatott összeg nagysága megközelíti az egymilliárd forintot. Az eddigi kérelmezők jellemzően az alvállalkozói lánc tagjai voltak, nem egy esetben ugyanazon kivitelezésre vonatkozóan, egymás alatti-feletti alvállalkozók is benyújtották a kérelmüket. Előfordult, hogy ugyanannál a beruházásnál több, különböző szakterület alvállalkozói folyamodtak a TSZSZ-hez a beruházóval szemben. Arra is volt példa, hogy már eljárás közben tető alá hozták a megegyezést. Erre Máté szerint a kisebb, ötmillió forint alatti ügyekben van a legnagyobb esély.