Budapest VI. kerületében ügydöntő szavazáson döntöttek arról, hogy kitiltják az Airbnb-lakásokat, igaz, a lakóknak alig több mint a 20 százaléka szavazott csak erről. A rövid távú lakáskiadások több európai nagyvárosban is dzsentrifikálták a belváros környékét, vagyis a turisták nagyszáma élhetetlenné tette azt a helyiek számára, akik így jobbára kénytelen voltak kiszorulni onnan.

Ben-Ezra Orran, a Central Home ügyvezetője megemlíti, hogy az Airbnb-lakások főként a fiatal turisták körében népszerűek, részben, mert egy helyiségben akár többen is kényelmesen elférnek, részben pedig mert a bulinegyedben találhatók meg, ami egy jól sikerült este után igen kedvező lehet a külföldieknek, megkeserítve a helyiek életét.

A szakértő a tiltás hosszú- és rövidtávú hatásai kapcsán azt mondta, meglátása szerint a koronavírus-járvány első hullámához hasonlóan nem valószínű, hogy berobban az eladási hullám, ugyanis a legtöbb befektető hosszú távon gondolkodik, valószínűbb, hogy csak a kiadás módját változtatják meg.

Ez Ben-Ezra Orran szerint ráadásul egy igen rövid, hat hónapos átmeneti időszak alatt simán meg is valósulthat, több okból:

  • A kereslet jóval nagyobb az ingatlanpiacon, mint a kínálat,
  • Az Airbnb lakások általában magasabb színvonalúak az egyéb albérleteknél, így nem valószínű, hogy költséges átalakításokra lesz szükség a beköltözésnél.

A szakértő hozzáteszi, olyan erős volt a bérbeadási piac az elmúlt évben, hogy ez valószínűleg egyensúlyozza majd a hirtelen megjelenő túlkínálatot. Úgy látja, az átmeneti időszak addig fog tartani, amíg a külső kerületekből nem költöznek beljebb azok, akik szívesen költöznének jobb lokációjú lakásba.

Nincs Airbnb? Megyek máshová! – jól itthagynak bennünket a turisták?

Turisztikai szakemberek úgy vélik, hogy a magánszállásadók mellett a helyi vendéglátás és kiskereskedelem is sokat veszít az Airbnb tiltásával. Akik pedig ilyen szállást keresnek, nem fognak a hotelekben kikötni. Inkább más ország felé veszik az irányt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.