Tegnap reggel nyolc órától holnap este kilencig lehet licitálni egy állami tulajdonban lévő beépítetlen újbudai ingatlanra. Az 1,72 hektáros telek kikiáltási ára 2,54 milliárd forint.

Ingatlanfejlesztés szempontjából kimondottan értékes területről van szó, hiszen a XI. kerületi Pázmány Péter sétány, a Magyar Tudósok körútja és a Neumann János utca által határolt területen, a Duna-parton, az Infoparkban.

A lap, az MNV ügyfélszolgálatán annyit tudott meg, hogy elektronikus árverés keretében zajló zárt licitről van szó, amelynek végén a nyertessel felveszik a kapcsolatot az átadás-átvételt illetően. A licitlépcső 10 millió forint, de a startnál meglehetősen szűk kör sorakozhatott fel, hiszen minden érintettnek 635 millió forint árverési biztosítékot kellett megfizetni. Hogy a játszma hány szereplős, nem nyilvános.

Ideális helyszín - bunda?

A Magyar Nemzet kalkulációi szerint az ingatlan tökéletesen megfelelne egy dunai panorámás luxuslakópark kialakítására.

Név nélkül nyilatkozó ingatlanszakértők azonban egybehangzóan azt állították, hogy nagyszabású - 20 ezer négyzetméter alapterületen 9,5 milliárd forintos - irodaberuházás készül, melynek bérlője egy informatikai-telekommunikációs szektorban meghatározó multinacionális vállalat lesz.

A feltételek ideálisak egy multinak: az ingatlan szűkebb környezetében egyetem, főiskola, sportközpont, közintézmények és irodaházak találhatók.

Bár licitálható árverésről van szó, az ingatlanszakma mégis lejátszott mérkőzésről beszél, s azt sejteti, hogy az MNV-n keresztül a kormány értékes állami tulajdonú területet juttat egy informatikai cég használatába - olvasható a lapban.

Megszólalt az MNV

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. határozottan visszautasítja azt a kijelentést, amely szerint zárt, "előre lejátszott" licit történt a szóban forgó ingatlan esetében - írta közleményében a társaság. A rendszer lényege éppen az - és ebben rejlik egyedülállósága is -, hogy mindenki számára bárhonnan elérhető, azaz bárki licitálhat, aki az árverési biztosítékot, a hirdetményben meghatározott határidőn belül megfizeti. Az online technológiának köszönhetően az értékesítés gyorsabb, a vevők szélesebb köréhez jut el, így éles versenyhelyzetet teremt.

A Magyar Nemzet cikkének írója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t hamis színben tünteti fel, ráadásul az írás egyoldalú, hiszen a szerző kérdéseivel nem kereste meg társaságunkat. A cikk elkészítéséhez ugyanakkor elegendő lett volna a https://e-arveres.mnv.hu/ oldalon az általános tudnivalók menüpont alatt található felhasználási szabályzatot elolvasni, ahol a teljes értékesítési folyamat megismerhető, regisztráció nélkül - kommentált a cég.