Az október elseje után indított, általános funkciójú építmények kivitelezésénél a vállalkozók nem kaptak haladékot az elektronikus építési napló vezetésére, vagyis a kötelezettség október 1-től él az uniós beruházások kivételével.

Azonban az építési engedélyek száma és az elmúlt 12 év statisztikája alapján ez idén mintegy ötezer vállalkozót érinthet - mondta Magyar Mária, a Belügyminisztérium főosztályvezetője az ÉVOSZ mai elnökségi ülésén. A képzés pedig ezzel a létszámmal lépést tart, már eddig több mint ötezren vettek részt az oktatásban - tette hozzá  a főosztályvezető. (Az ÉVOSZ és több szakmai szervezet szerint a mintegy 70 ezer vállalkozó nem tud ilyen rövid idő alatt felkészülni az e-építési napló vezetésére.)

Magyar Mária kiemelte, az e-napló vezetése több területen is könnyíti az építtetők-építők helyzetét: a használatbavételi engedélyezést például 10-15 napra le lehet rövidíteni, és a területátadás szabályozása miatt a kivitelezők kifizetésére is a korábbinál nagyobb a garancia.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működésével kapcsolatban elmondta, az erre az évre 90 millió forintból gazdálkodó szervezet 155 fős szakértői létszámát év végéig 200 főre fogják bővíteni. A TSzSZ  eddig mintegy 10 kérelmet fogadott be mindenféle beruházási területről - ismertette az eddigi eredményeket Csermely Gábor, a TSzSz vezetőhelyettese.  A TSzSz működése jelenleg az építési kivitelezési szerződések teljesítéseire terjed ki, de az egyéb szolgáltatásokra, például a projektmenedzsmentre és bizonyos mérnöki munkákra nem, ezért az ÉVOSZ rövidesen törvénymódosítást kezdeményez - jelentette ki Kemény Péter ÉVOSZ alelnök.